Afbeelding

Energieloket Verbeter en Bespaar trakteert

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Het gemeentelijk Energieloket Verbeter en Bespaar bestaat vijf jaar. Daarom trakteert het loket en geeft 50 energiescans (ter waarde van 60 euro) weg aan huiseigenaren die een stap willen maken om hun huis energieneutraal te maken.

Dit initiatief is een van de stappen in de energietransitie waarin heel Zwolle in 2050 energieneutraal wil zijn. Dit betekent dat de stad evenveel hernieuwbare energie uit wind, zon en water wil opwekken als we met elkaar verbruiken. “Zwolse bewoners, bedrijven, instellingen en overheid werken gezamenlijk aan de transitie naar schone energie”, meldt de gemeente in ene persbericht. “Al 7 procent van alle energie die Zwolle wordt verbruikt, wordt duurzaam opgewekt. Veel Zwollenaren zijn al begonnen: door hun woning te isoleren, zonnepanelen te plaatsen of een elektrische auto aan te schaffen. Overstappen op groene stroom en het gebruik van led-lampen zijn maatregelen die een eerste stap kunnen zijn.

De energiescan vindt plaats aan huis waarbij de coach de woning doorloopt en onafhankelijk advies geeft over mogelijkheden om energie te besparen, bijvoorbeeld over isolatiemogelijkheden. De coach kan bemiddelen in het aanvragen van offertes en na het aanbrengen van maatregelen helpen bij het aanvragen van een nieuw energielabel. Vanaf maandag 27 november kunnen geïnteresseerden zich op de nieuwe website www.energiekzwolle.nl inschrijven om in aanmerking te komen voor de energiescan. De eerste vijftig aanmeldingen krijgen de scan gratis aangeboden. Daarna is de energiescan tot het eind van het jaar voor 25 euro te bestellen, in plaats van 60 euro.

“Nieuwbouwhuizen worden opgeleverd met energielabel A of B. Veel woningen worden ook niet langer met gasaansluiting gebouwd. De techniek is zover dat alles elektrisch werkt en de energie bijvoorbeeld via zonnepanelen wordt opgewekt. In bestaande woningen is vaak nog veel winst te behalen door HR++ glas te plaatsen, spouwmuren te isoleren of de ketel te vervangen voor een warmtepomp. De kwaliteit van wonen wordt daarmee beter en de leefomgeving gezonder. Voor deze groep zal de energiescan het meest waardevol zijn”, aldus wethouder Michiel van Willigen.

Door het geven van buurtbijeenkomsten, de energiescans aan huis en het advies is energieloket Verbeter en Bespaar het gemeentelijk aanspreekpunt voor huiseigenaren en het bedrijfsleven in de energietransitie. Vraag de energiescan aan: www.energiekzwolle.nl.