Afbeelding
Bas Wilberink

Boele Staal wordt waarnemend CdK van provincie Overijssel

Algemeen

REGIO - Boele Staal wordt waarnemend Commissaris van de Koning (CdK) in de provincie Overijssel. De ministerraad heeft op voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloten hem voor te dragen voor benoeming.

De Provincie Overijssel is blij met de beoogde waarnemer. “Met Boele Staal krijgen we een zeer ervaren bestuurder die meteen aan de slag kan”, zegt loco-commissaris Eddy van Hijum namens het college van Gedeputeerde Staten. Ook de fractievoorzitters van Provinciale Staten staan unaniem achter de keuze van de minister.

Met de benoeming van Staal als waarnemer voorziet de minister tijdelijk in de vacature van Commissaris van de Koning in Overijssel, die was ontstaan omdat Ank Bijleveld-Schouten minister van Defensie is geworden in het nieuwe kabinet.

Staal was onder andere van 1998 tot 2007 CdK in Utrecht. Afgelopen jaar was hij waarnemend burgemeester in Arnhem. Staal (69) wordt gezien als bestuurlijk zwaargewicht. Zo was hij ook namens zijn partij D66 twee periodes lid van de Eerste Kamer. Op dit moment is Staal voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag en namens de werkgeversorganisatie VNO-NCW lid van de SER (Sociaal economische Raad).

De waarnemend Commissaris van de Koning gaat op 19 december in Overijssel aan de slag en blijft aan tot een nieuwe Commissaris is benoemd.