Afbeelding
Susan Mooibroek

Tweede editie Happietaria zit in spanning om locatie

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erika Schuuring)

BINNENSTAD - Zwolse studenten zetten zich vol vuur en vlam in voor de tweede editie van Happietaria, het pop-up restaurant dat van 17 februari tot en met 17 maart draait voor voedselhulp aan Zuid-Sudan, waar vorig jaar de hongersnood uitbrak. Het studententeam heeft zich het ambitieuze doel gesteld 27.000 euro op te halen.

Het team van zeven bestuursleden staat te trappelen om aan de slag te gaan met het landelijke concept van Stichting Tear. Het is heel spannend. De studenten hebben namelijk nog geen pand gevonden voor hun restaurant. PR-coördinator Yonne de Vries en personeelscoördinator Martijn Bosch begonnen in september 2017 met de eerste voorbereidingen. “We hebben veel panden in de database maar alles is voorzien. Je kunt niet overal bier tappen en we zijn gebonden aan de horecaregels. We zetten alles op alles om een pand te krijgen. We gaan vrijwilligers werven bij drie christelijke studentenverenigingen. Eigenlijk gaat het best goed. We verwachten de komende week veel aanmeldingen”, vertelt Yonne. “We hebben sponsors benaderd, net een animatiefilm op Facebook gezet en morgen gaan we vrijwilligers benaderen bij de christelijke studentenvereniging Navigators. Daar verwacht ik veel van. Happietaria is bekend door de editie van vorig jaar. Dat helpt.”

Het benaderen van vrijwilligers is de taak van Martijn, die bij de eerst editie van Happietaria meehielp in de bediening. “Afhankelijk van de keukencapaciteit zetten we mensen in. Een kleine vijfentwintig studenten staat al in de startblokken. Als het niet lukt om een pand te vinden, heb je twee ultieme keuzes. Je kunt het verplaatsen of niet laten doorgaan”, zegt Martijn droog. “Chef Dubois van Happietaria Utrecht gaf ons inspiratie voor het menu”, vertelt keukencoördinator Jeroen Aalbers. Daaraan hebben wij onze ideeën toegevoegd.” Jeroen stuurt de keuken aan en coördineert welke gerechten wanneer klaar moeten zijn. “De chefkok en een hobbykok sturen vijf vrijwilligers aan. In de keuken hangen foto's van het kookproces zodat onervaren vrijwilligers kunnen zien hoe een gerecht wordt gemaakt.” Verschillende bedrijven sponsoren deze ingrediënten. Als er grote problemen ontstaan dan kunnen zij de hulp inroepen van stichting Tear.

Met de opbrengst van het restaurant steunen de studenten Stichting ZOA die Jonglei, de grootste staat in Zuid-Sudan, vooruit helpt met het geven van noodhulpvoorzieningen, schoon drinkwater, voedsel en eigen landbouw. Hulp voor de lange termijn is ook een doel. Zo krijgen dertienduizend lokale boeren weer de kans om hun eigen toekomst in handen te nemen. “Je kunt iets leuks doen en ook anderen helpen. Als het eenmaal staat, dan weet je dat jij hebt geholpen”, benadrukt Martijn. Yonne voegt daar aan toe: “Het is heel tof dat je met een heel klein team bergen kunt verzetten en ook wat voor een ander kunt doen.”

De studenten kunnen alle hulp gebruiken. Kijk op hun Facebookpagina voor meer informatie https://www.facebook.com/happietariazwolle.

Afbeelding
De Vuurvogel opent Bevrijdingsfestival met Erik Mesie en Bas Treub Algemeen 22 apr, 11:18
Afbeelding
Zo'n driehonderd toeschouwers genieten van uitzwaaiconcert Meander Bigband Algemeen 22 apr, 10:18
Afbeelding
Typhoon bij Plato tijdens Recordstoreday Algemeen 22 apr, 08:16