Afbeelding
Foto Tennekes

Koe in de toren startsein voor spetterende zomer

· leestijd 3 minuten Algemeen

Voor veel toeristen is het een bijzonder gezicht, en stiekem voor veel Kampenaren na al die jaren ook nog wel. De koe bungelend hoog aan de Nieuwe Toren. Een herinnering aan één van de vele Kamper Uien, de spotverhalen die naamgever geworden zijn voor het langstlopende zomerfeest van de stad: de Kamper Ui(t)dagen. Dit jaar zijn er maar liefst vijf dagen gepland boordevol activiteiten. De eerste vindt donderdag 26 juli plaats.

Als de koe in de toren gehesen wordt, dan weten de Kampenaren hoe laat het is. Een zomer vol gezelligheid, muziek en vertier, vijf donderdagen op rij, en dat nu al voor het 46ste jaar. De dagen beginnen iedere donderdag om 10.00 uur met de gezellige braderie op één van de langste winkelstraten van Nederland. De Oudestraat biedt in zijn volledige lengte plek aan kraamhouders die de leukste koopjes aan de man proberen te brengen. Van kunst tot frikadellen, van cowboyaccessoires tot suikerspinnen.

Wie halverwege de lange wandeling, bepakt en bezakt, wil rusten, kan dat doen op één van de vele terrasjes van deze eeuwenoude hanzestad, met de plantage als centraal midden- en misschien ook wel hoogtepunt. Op dit gezellige plein kan een heerlijk drankje gedronken worden, onder begeleiding van een lekker stukje live-muziek, want muziek, dat is het tweede belangrijke ingrediënt van de Kamper Ui(t)dagen.

Livemuziek

Bijna voortdurend klinken door de monumentale straten van Kampen de klanken van livemuziek. Iedereen komt daarbij aan zijn of haar trekken. Nederlandstalig van Hollandse volkszangers en -zangeressen, het betere top-40 werk tot in de late uurtjes en jonge talenten die hun kunsten mogen laten horen. Wie op zoek is naar live muziek kan tot middernacht terecht op één van de pleinen in de binnenstad. Kijk voor meer informatie op www.kamper-uitdagen.nl of laat u verrassen.

Creaspektakel

Creatievelingen opgelet. De binnenstad van Kampen is in de zomer weer de plek om spulletjes te vinden om de creatieve geest zich helemaal te laten uitleven. De laatste trends op hobby-gebied zijn te vinden bij de vele standhouders, waarbij de materialen ook zijn aan te schaffen. Ruim veertig standhouders met de meest uiteenlopende producten hebben zich al aangemeld, van kraaltjes tot sieraden, van wol tot tekenspullen. Alle creatieve bezigheden zijn vertegenwoordigd.

Voor de echte creatieveling is er een workshopevent, met veel verschillende workshops dit vindt plaats in de prachtige Bovenkerk. Makkelijk te bereiken vanaf het spektakelterrein. Voor deelname aan de workshops zijn tickets te bestellen. Op de dag zelf, maar ook in de voorverkoop. Kijk hiervoor op www.creaspektakel.eu. Het creaspektakel vindt plaats op 18 augustus van 10.00 tot 17.00 uur.

Kamper Stripspektakel

Tegelijkertijd met het creaspektakel vindt in de binnenstad van Kampen ook het Stripspektakel plaats. De grootste en gezelligste gratis stripbeurs van Nederland. Vanuit heel Europa trekken zowel tekenaars als liefhebbers naar de Hanzestad om de maker van hun favoriete strip te ontmoeten of om net dat ene ontbrekende album te vinden. Het spektakel wordt voor de 20e keer gehouden en is met 85 kramen groter dan ooit.

Wat heeft het spektakel te bieden? Nieuwe strips, maar ook gebruikte. Er zijn 70 tekenaars en scenaristen aanwezig en illustratoren van kinder- en prentenboeken. Ook zijn er uitgevers en fanclubs. Het spektakel wordt aangekleed met workshops, kinderactiviteiten en gezellige muziek. Kijk voor het hele programma op Kamper-stripspektakel.nl.

Hoe zit het ook alweer met die koe?

De Kamper Uien zijn eeuwenoude spot- plaagverhaaltjes die bedoeld waren als tegengas voor de arrogantie van de eens zo machtige Kampenaren. In de verhaaltjes wordt juist besproken hoe dom de bewoners of bestuurders van de stad wel niet waren. Tegenwoordig koesteren de Kampenaren deze verhaaltjes en de koe aan de toren herinnert daaraan. Voor toeristen een bijzonder gezicht. Maar hoe zat het ook alweer met die koe?

Het verhaal gaat dat bovenop de de Nieuwe Toren het gras welig tierde. Zin om dit bij te houden hadden de Kampenaren niet, ze hadden immers belangrijkere zaken aan hun hoofd. Toen kwamen ze op het lumineuze idee om een koe van één van de stadsboerderijen te halen en die omhoog te takelen, zodat hij kon grazen. In opperbest humeur vanwege de scherpzinnigheid van hun plan, deden de Kampenaren de koe een touw om de nek en begonnen te hijsen. Het kostte wat zweetdruppels. De koe stribbelde tegen, niet prettig zo’n touw om je nek, maar na wat gespartel werd hij rustig en halverwege hing hij doodstil. Een Kampenaar merkte zelfgenoegzaam op over het arme beest: “Kijk eens hoeveel trek ie heeft. De tong hangt al uit z’n bek.”