Aidan Scherpbier (links) en Tristan Sim gaan in 2021 de Atlantische Oceaan over varen.
Aidan Scherpbier (links) en Tristan Sim gaan in 2021 de Atlantische Oceaan over varen. Pedro Sluiter

Roeifanaten dromen van deelname oceaanrace

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Waar zeezeilers dromen van de Volvo Ocean Race, krijgen roeiers het water in de mond van de Talisker Whisky Atlantic Challenge. Sloeproeiers Aidan Scherpbier (37) en Tristan Sim (41) willen in 2021 meedoen aan deze zwaarste oceaanroeirace ter wereld. “Tachtig procent van de uitdaging is om aan de start te verschijnen.”

Men neme: 1. twee roeifanaten die elkaar goed aanvullen (Aidan het creatieve brein en Tristan de procesbegeleider) en het zien zitten om dertig tot zestig dagen met elkaar opgescheept te zijn in een poging de Atlantische Ocean over te steken (5000 kilometer). 2. een goed doel, 3. 120,000 euro om het gehele project te financieren. 4. Diensten en expertise van bedrijven en onderwijsinstellingen op het gebied van materiaal, kleding, media, marketing. 5. Een topconditie. Punt 1: check. Punt twee: in gesprek met ‘By the Ocean We Unite’. Aan punt 3, 4 en 5 wordt gewerkt.

Hoe kwamen jullie op het idee om mee te doen aan zo’n loodzware tocht en wat is jullie motivatie?

Aidan: “In oktober maakte ik na een roeitocht kennis met Mark Slats, die vorig jaar meedeed aan de Atlantic Challenge en in zijn eentje vierde werd (achter viermansboten), en met de Dutch Atlantic Four. Die doen dit jaar mee en komen net als wij uit het sloeproeien. Eerst dacht ik van: ‘wat een idioot, wat een mafkezen.’ Uiteindelijk ben ik me er meer in gaan verdiepen, raakte ik geïnspireerd en kwam ik tot de conclusie: ‘volgens mij kan ik dit ook allemaal en kan ik leren wat nodig is.’”

Tristan: “Het begint eigenlijk met dat ik gewoon graag op zee ben. Buiten, met de elementen, water, wind. Ik vind de oceaan iets super moois. Het tweede is dat wij een serieuze poging gaan doen om te winnen in onze klasse (de duo’s). Het derde punt voor mij, niet onbelangrijk, is het goede doel. Ik vind het echt vreselijk om te zien wat een zooi wij achterlaten in het water en hoe we in het algemeen met onze planeet omgaan. Ik ben niet een hardcore milieuactivist, maar ik ben dat belangrijk gaan vinden en ik vind het goed om daar iets positiefs mee te doen, richting jongeren. In ieder geval om daar via dit project aandacht voor te genereren. Het is ook een ontzettend gave uitdaging, als je je bedenkt dat er meer mensen op de maan zijn geweest, of de Mount Everest zijn overgegaan, dan dat er mensen de oceaan over zijn geroeid.”

Waarom (pas) meedoen in 2021?

Aidan: “Er komt heel veel bij kijken en er is veel geld voor nodig. Tachtig procent van de uitdaging is om aan de start te verschijnen. Dit jaar en in 2020 gaat een Nederlands heren- en damesteam dus er komt ook steeds meer expertise deze kant op. Dat is ook de reden dat wij hebben gezegd: ‘we gaan in 2021, goed voorbereid.’ We leveren zelf energie en tijd, de financiën moeten uit sponsoring komen. We hebben een begroting van 120,000 euro.”

Waar is zoveel geld voor nodig?

Aidan: “De boot, deelname, eten, logistiek, opleidingen, kleding. Wij willen een tweedehands boot aanschaffen, die worden voor 50,000 euro aangeboden. We gaan opleidingen doen (navigatie, marifoon, ehbo, survival). Die volgen we in Engeland. Twee bedrijven in Engeland gaan de boot bouwen. Deze is super licht, maar dat moet ook wel want je hebt heel veel apparatuur bij je. Een stuurpiloot, accu’s, zonnecellen, watermaker (van zout naar zoet water), een AIS (automatic identification system), een epirb (noodsignaal), marifoon, satelliettelefoon.”

Is roeien op de oceaan gevaarlijk?

Aidan: “Er kan een storm zijn. Je kunt een riem op je kop krijgen. In ruw water kun je je makkelijk bezeren. Je moet ook de boot uit om hem schoon te maken, al ben je dan wel aangelijnd. Je bent in principe altijd aangelijnd. Haaien, dolfijnen en walvissen zwemmen je allemaal voorbij, dus ik denk niet dat ik daar bang voor ga zijn.”

Houden jullie er rekening mee dat het niet lukt aan de start te verschijnen?

“We gaan het gewoon doen”, zegt Aidan vastberaden.

De eerste gesprekken met sponsoren zijn goed verlopen. Er is een heilig vertrouwen in het slagen van dit project. “Honderd procent. De start is ook positief. De eerste bedrijven hopen we snel binnen te hebben.” Aidan en Tristan zijn op zoek naar bedrijven en onderwijsinstellingen voor sponsoring, ondersteuning en samenwerking. Belangstellenden kunnen mailen naar tristansim@icloud.com.

Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 13 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 13 uur geleden