Afbeelding

Meppeler krijgt taakstraf voor besmeuren panden in Assendorp

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Zeven panden in Assendorp werden vorig jaar besmeurd door een graffitispuiter. De 25-jarige man uit Meppel is maandag tot een taakstraf veroordeeld.

Het was even schrikken op zondagochtend 8 mei vorig jaar voor diverse bewoners van Assendorp. In zwarte en roze verf was een spoor aangebracht op panden in onder meer de Assendorperstraat en Hortensiastraat. Her en der waren de letters 'MSA' leesbaar, wat volgens sommige gedupeerden staat voor Meppel Street Artists. De eigenaar van snackbar Kolk zette beelden van zijn bewakingscamera online met het verzoek aan de 'artiest' zich te melden. De beelden werden veel bekeken en diverse mensen herkenden de 25-jarige Niek O. uit Meppel. Mogelijk meerdere personen zouden regelmatig de lettercombinatie MSA aanbrengen op panden, vooral ook in Meppel, waar veel ondernemers te stellen hebben met schoonmaakkosten.

Ook in Zwolle kwamen ondernemers en particulieren met de kosten te zitten. De eigenaresse van een wit pand in de Assendorperstraat heeft uiteindelijk haar hele huis over moeten schilderen om van de graffiti af te komen. De politie ging uiteindelijk langs bij de door de snackbar opgegeven verdachte. In zijn woning werden twee Jumbotassen met spuitbussen gevonden. De spuiter op de beelden had twee dezelfde tassen bij zich. O. is bovendien eerder veroordeeld voor het spuiten van graffiti op muren.

De man ontkende en zweeg verder. Hij verscheen maandag niet op zijn rechtszaak in Zwolle. “Graffiti zorgt voor verloedering van de openbare ruimte”, zei de officier van justitie. Ze vroeg om een taakstraf van tachtig uur waarvan twintig uur voorwaardelijk. De verdachte is al eerder veroordeeld voor het besmeuren van wanden. De raadsvrouw vroeg om vrijspraak: haar cliënt herkende zich niet op de beelden van de snackbar. De politierechter vond de feiten bewezen en legde de gevraagde straf op. Ook moet de man aan diverse gedupeerden opgeteld ruim 500 euro schade vergoeden. Het schoonmaken van elke gevel kost al snel honderden euro's, bleek ook op de zitting in Zwolle. Eind 2015 trokken ondernemers in Meppel nog 25.000 euro uit voor het schoonmaken van de stad.

Buurtbewoners in Zwolle zijn nog altijd boos op de man, bleek na afloop van de zaak. Volgens een van hen kwamen vrienden van de veroordeelde zelfs kijken in Zwolle wat de graffitispuiter had aangericht.