Afbeelding
Pedro Sluiter

Gevallenen in Oost-Azië herdacht in Park Eekhout

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De gemeente Zwolle heeft woensdag alle burgers en militairen herdacht die omkwamen in Oost-Azië in de periode 1941-1962.

Deze jaarlijkse plechtigheid vond plaats bij het Indië- en Nieuw-Guinea-monument in Park Eekhout aan de Burgemeester van Roijensingel. De herdenking werd 28 jaar geleden voor het eerst in Zwolle gehouden. Aanvankelijk gebeurde dat bij het centrale oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark en sinds 2002 bij het ‘eigen’ Indië- en Nieuw Guinea-monument in Park Eekhout. Het monument is geadopteerd door de Parkschool.

Het Indië- en Nieuw-Guinea-monument werd opgericht ter nagedachtenis aan de burgers en militairen die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië. Het gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting (1941-1945), maar ook om gevallenen tijdens de Bersiap periode (1945-1949) en de kwestie Nieuw-Guinea (1949-1962). Voor het hele Koninkrijk der Nederlanden kwam er 73 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

Overkoepelend thema was dit jaar ‘Onbekende Helden’. Gastsprekers waren Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Luitenant Generaal Hans van Griensven en de Zwolse veteraan Ted Hielckert. Burgemeester Henk Jan Meijer droeg traditiegetrouw een gedicht voor. Namens het openbaar bestuur legden burgemeester Henk Jan Meijer en loco-Commissaris van de Koning in Overijssel Bert Boerman gezamenlijk een krans, gevolgd door vertegenwoordigers van de slachtoffers, militairen, veteranen en diverse organisaties en verenigingen. De ‘Ambassadeurs van de Vrijheid’ reikten de kransen aan. Dat zijn vertegenwoordigers van de Zwolse Jongerenraad en studenten van het Deltion College. Koperensemble Excelsior en de Molukse zanger John Lesnussa verzorgden de muzikale begeleiding. De plechtigheid werd afgesloten met een defilé.

Afbeelding
Afbeelding
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30