Afbeelding
Eigen foto

IJsbeelden Festival keert terug naar Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Ondanks de tegenslag van afgelopen jaar komt er dit jaar toch weer een IJsbeelden Festival in Zwolle. Van 15 december tot en met 3 maart 2019 staat dit evenement op het parkeerterrein van de IJsselhallen. Vorig jaar moest het IJsbeelden Festival afgelast worden door het instorten van het dak van de vriestent door hevige sneeuwval.

Een team van ongeveer veertig professionele sneeuw- en ijskunstenaars bouwen de sneeuw- en ijsbeelden in een periode van twee weken. De kunstenaars hebben jarenlange ijs ervaring en nemen geregeld aan talrijke wedstrijden deel, waar ze met hun werk vele prijzen hebben gewonnen. Naast de ijsblokken worden er ook blokken van sneeuw gemaakt. Dit gebeurt ter plekke door een sneeuwmachine. Van losse sneeuw worden stevige blokken gemaakt door de sneeuw laag voor laag in de ruwe vormen (mallen, houten bekistingen) met de voeten aan te stampen. Doordat de sneeuw drie dagen in de mallen blijft, krijgt de sneeuw de kans om goed te kunnen bevriezen. Als de blokken, die al gauw 1.500 kilo wegen, op de juiste locatie zijn neergezet kunnen de kunstenaars aan de slag gaan. Zij maken daarbij gebruik van speciaal gereedschap. Voor het detailwerk hanteren de sculpters allerlei soorten ijsbeitels, maar daarnaast gebruiken ze ook kettingzagen en stoomstrijkijzers.

Het thema van het Nederlands IJsbeelden Festival is dit jaar ‘Wereldberoemde Verhalen’. Herkenbare verhalen worden ‘tot leven gewekt’ in ijs en sneeuw. De organisatie belooft het thema magisch neer te zetten door het gebruik van meer ijs en sneeuw dan ooit. Ook het gebruik van veel ‘special effects’ draagt hieraan bij. De beste ijsbeeldhouwers uit de wereld worden uitgenodigd om aan dit internationale ijs evenement mee te doen. Ook tijdens de bezoektijden van het evenement zullen enkele ijscarvers actief te bewonderen zijn tijdens het carven. Dit laatste op veel verzoek van de bezoekers die de kunstenaars ook graag actief aan het werk willen zien.

De verwachting is dat het evenement weer zo’n honderdduizend bezoekers naar Zwolle zal trekken.Tijdens de kerstvakantie zorgt de IJsselhallen voor een Winter Wonderland in haar hallen. De verwarmde hallen worden aangekleed in winterse sferen met aangepaste horeca. Voor de kinderen wordt een speciaal Winter Wonderland KinderPlaza gemaakt: een gratis plaza met kermisattracties, games, springkussens, LEGO en workshops ijscarven.

De gemeente Zwolle heeft enthousiast gereageerd op de doorstart van het IJsbeelden Festival. Het Nederlands IJsbeelden festival draagt volgens haar bij aan een unieke winterse beleving in Zwolle. Het festival wordt gezien als een publiekstrekker van formaat. Een publiekstrekker die als katalysator kan dienen om haar gasten te verleiden om ook Hanzestad Zwolle te bezoeken.

Het festival is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Zie voor meer informatie www.ijsbeelden.nl.