Afbeelding
Eigen foto

Groot Mannenkoor verzorgt eindejaars-concert met een forse knipoog naar Kerst

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ASSENDORP - Het Groot Mannenkoor Zwolle sluit het jaar op maandag 17 december af met een groot eindejaarsconcert in de Dominicanenkerk. Naast het koor betreden jeugdkoor #Voices, sopraan Karin Hertsenberg, pianist Jeroen Hulshof en violiste Eveline Ramaekers – dochter van dirigent Hennie Ramaekers - het podium.

Dat deze combinatie straks in Zwolle optreedt, ‘ontstaat gewoon’, volgens de dirigent. “Aanvankelijk wilden we met een kinderkoor optreden, maar dat werd te laat op de avond. Dan mag dat niet meer. Zo zijn we bij het jeugdkoor gekomen. We wilden ook ‘wat jongs’ tijdens het concert.” Ramaekers ziet het optreden met het viertal dirigent, pianist, sopraan en violiste als een soort reunie. “Dit viertal heeft meer dan vijftien jaar geleden een soort ontmoeting gehad”, begint hij zijn verrassende verhaal. “Ik ontmoette in die periode Karin Hertsenberg in Enschede tijdens een concert met Ernst Daniel Schmid. Hij stelde me aan twee mensen voor die in Una Voce Particolare zaten. Zo ontmoette ik pianist Jeroen Hulshof voor het eerst. Hij was nog student. Bij vriend en vijand was het toen al bekend: hier loopt een kanon rond, zoals we dat in onze kringen zeggen. In het Duitse Straubing had ik een benefietconcert georganiseerd met Karin, Jeroen en een aantal anderen. Jeroen liet daar weer zien dat hij een formidabele pianist en begeleider is.”

“Mijn dochter Eveline (nu 33) speelde in die periode met haar viooltje in het Volkspark in Enschede”, vervolgt hij. “Daar trad ook Karin op. Zo komt nu alles bij elkaar. Mijn dochter speelt tijdens het concert in Zwolle een solo, ze doet een duet met Karin en speelt met het koor. Karin brengt met het koor onder meer ‘La Vergine degli Angeli’ van Verdi en solo onder andere het ‘Ave Maria’ ten gehore. Eveline heeft overigens jarenlang weinig met muziek gedaan. Alleen in het universiteitsorkest van Oxford is ze blijven spelen. Het is muzikaal een bijzondere meid. Ze heeft een tijdje in de jong talentklasse in Utrecht gespeeld. Vanaf het gymnasium speelde ze altijd al mooi viool en daarin heeft ze ook goed les gehad. Ook speelt ze heel goed piano, al heeft ze er geen en heeft ze er ook nooit les in gehad. Mijn dochter heeft wel wat van mij. Ze is een podiumbeest en treedt beter op voor duizend dan voor tien man.”

Het koor hoopt met deze unieke samenstelling zeshonderd bezoekers te verwelkomen in de Dominicanenkerk. “Er zijn veel concerten deze periode en dan moet je wel opvallen”, realiseert Dick van Boven zich. “We doen ons stinkende best ‘iets anders’ te bieden. Een koorlid die bij Landstede werkt, verzorgt bijvoorbeeld een beeldproductie. Zo gaan we echt voor een vernieuwende aanpak. Publiek wil tegenwoordig ‘uit’ zijn en een totaal theatergevoel hebben. Ofwel, wie verwacht er nou een violist bij een mannenkoor? Mensen verwachten ook een bepaald repertoire. Het moet kwalitatief goed zijn en er moeten activiteiten omheen zijn, in dit geval met een verfrissende kijk op Kerst. Voor de pauze is het concert klassieker. Het wordt een eindejaarsconcert met een forse knipoog naar Kerst.”

“We zoeken altijd naar variatie”, vult Ramaekers, jarenlang dirigent van diverse bekende koren waaronder de Mastreechter Staar en top-symfonische blaasorkesten, aan. “Als Groot Mannenkoor Zwolle hebben we drie à vier avondvullende en totaal verschillende programma’s. Dat vind ik heel belangrijk: licht, pop, film of klassieke muziek, roept u maar als u een optreden wilt! We zijn geen themakoor: we doen alles, zolang het maar mooi en leuk is.”

Het concert begint om 20.00 uur. De kerk is open vanaf 19.30 uur. De samenzang begint om 19.45 uur. De kaartverkoop verloopt via de koorleden of ’s avonds aan de kassa. Mail voor meer informatie naar info@grootmannenkoorzwolle.nl of kijk op www.grootmannenkoorzwolle.nl en/of https://www.facebook.com/grootmannenkoorzwolle.nl.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 22 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 22 uur geleden