Afbeelding

Basisschoolleerlingen strijden tegen elkaar in GEObattle van het CCC

· leestijd 1 minuut Algemeen

Op woensdag 16 januari barstte een aardrijkskundige strijd los op het Carolus Clusius College. 45 basisschoolleerlingen van 4 basisscholen uit de regio Zwolle namen deel aan de GEObattle die door het CCC werd georganiseerd. Binnen deze wedstrijd gingen de leerlingen aan de slag met aardrijkskundige vraagstukken, waarbij kennis, vaardigheid, creativiteit, samenwerken en doortastendheid centraal stonden. De winnaar van de GEObattle was basisschool de Polhaar uit Dalfsen.

De GEObattle bestond uit twee onderdelen. Het eerste onderdeel bestond uit 5 GEObattles.Hierbij gingen de teams aan de slag met vijf aardrijkskundige opdrachten. Het doel was om zoveel mogelijk punten te scoren. Het was een spannende strijd. De leerlingen moesten onder andere door middel van beelden van google streetview bepalen waar de beelden gemaakt waren en welk land of welke plaats daarbij hoorde. De teams hebben alles uit de kast gehaald om zoveel mogelijk punten te halen.

Het tweede onderdeel was een ontwerpwedstrijd. Leerlingen bepaalden voor hun eigen schoolomgeving welke plekken het meest geschikt zijn om een of meerdere windmolens en zonnepanelen te plaatsen. Daarnaast maakten zij plannen om te zorgen voor een goede waterberging. Bij de argumentatie op de plannen werd gelet op de wijze hoe ze de bewoners bij hun plannen kunnen betrekken. De doelstelling was om leerlingen meer bewust te maken van het duurzamer maken van hun schoolomgeving en wat daarbij komt kijken. Deze opdracht werd bedacht en toegelicht door het Kadaster.

Prijswinnaars
De jury had de lastige taak om de onderdelen te beoordelen en daarmee de uiteindelijke winnaar bekend te maken. De winnaars kregen de prijzen uit handen van wethouder Michiel van Willigen. Het was een spannende strijd, want de uitslag lag dicht bij elkaar. Uiteindelijk stak het team van basisschool de Polhaar er bovenuit en won de wedstrijd met de GEObattles. Dit team mag dan ook meedoen aan de landelijke GEObattle in Hengelo. De leerlingen hebben een junior Bosatlas gewonnen voor de klas. De tweede prijs was voor basisschool de Spiegel uit Dalfsen.


De ontwerpwedstrijd werd gewonnen door het team van basisschool de Vlieger 3 en door een team van basisschool de Spiegel uit Dalfsen. Als tweede eindigde het team van basisschool de Regenboogschool uit Wilsum. Op de derde plaats eindigde het team van de Polhaar.

Landelijk initiatief
De GEObattle is een landelijk initiatief. De GEObattle werd dit jaar voor de derde keer georganiseerd op het Carolus Clusius College, in samenwerking met Hogeschool Windesheim, Waterschap Drents Overijsselse Delta, het Kadaster, het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap en Noordhoff Uitgevers. De teams werden begeleid door bovenbouwleerlingen van het CCC en studenten van Hogeschool Windesheim.

Afbeelding
Night Music & Painting in de Vrije ruimte tijdens het festival Hanze in de nacht 2023. Ingezonden 2 okt., 17:37
Afbeelding
VVD wil snelle oplossing gevaarlijke verkeerssituatie rotonde Rijnlaan/Eemlaan Algemeen 2 okt., 14:47
Afbeelding
Eigentijdse Groeten uit Zwolle te zien in Academiehuis Algemeen 2 okt., 12:54