Afbeelding
Pedro Sluiter

Nieuwe stadsdichter van Zwolle heet Jeroen Kraakman

· leestijd 1 minuut Algemeen

ASSENDORP – Jeroen Kraakman (38) is donderdag tijdens de Nacht van de Poëzie in Stadkamer Centrum voor twee jaar benoemd tot nieuwe stadsdichter van Zwolle. Er hadden zeven dichters op de functie gesolliciteerd.

Kraakman volgt Kees Smits op die de functie de afgelopen twee jaren heeft vervuld. Iedereen die een evenement organiseert in Zwolle kan de stadsdichter uitnodigen om een passend gedicht voor te dragen. Waarom denkt Kraakman de juiste man als Zwolse stadsdichter te zijn? “Ik ben wat jonger dan mijn voorgangers”, antwoordt hij. “Verder speel ik graag met taal en ik zou graag ook andere mensen ermee willen inspireren. Tot slot ben ik redelijk ‘nieuw’ in Zwolle en kijk met een frisse blik.”

De nieuwe stadsdichter woont twee jaar in Zwolle en komt oorspronkelijk uit Hoorn. “De liefde heeft me naar Zwolle gebracht. Ik woon hier samen met mijn vriendin en twee kinderen. In Zwolle is het kalmer, gemoedelijker dan in Noord-Holland. Toen ik hier een keer over de stoep fietste zei niemand wat, in Hoorn was ik al lang uitgescholden. Over de stoep fietsen doe ik overigens niet meer hoor”, zegt hij lachend.

Kraakman, woonachtig in Assendorp, is schrijver en dichter en verdient de kost als filiaalmanager van een woonwinkel. Sinds 2017 schrijft hij gedichten voor wijkkrant De Assendorper. Van zijn hand verschenen diverse verhalenbundels en de gedichtenbundel ‘Als de dichter zingt’ (2017, Godijn Publishing). Naast zijn werkzaamheden volgt Kraakman de deeltijd opleiding Leraar Nederlands aan Hogeschool Windesheim.

De sollicitanten hebben tijdens de procedure onder meer een opdracht gekregen om een gedicht te schrijven over rolstoelen in het Zwolse busvervoer. “Het is belangrijk om een maatschappelijk probleem te verwoorden zonder meteen met het vingertje te wijzen”, volgens Trijntje Gosker van Zwolle Zien, dat samen met Stadkamer de gesprekken voerde. “We willen graag dat de stadsdichter een breed publiek in de stad kan aanspreken. Jeroen Kraakman onderscheidde zich van de andere sollicitanten door zijn woordenspel in combinatie met ruimte en gelaagdheid in zijn gedichten waardoor je aan het denken wordt gezet.”

Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 15 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 15 uur geleden