Afbeelding
Arie Mekkring

Seniorencarnaval wordt weer een echt familiefeest

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Het uitverkochte Hotel Lumen & Events was zaterdag voor de tweede keer het decor voor het traditionele Seniorencarnaval. Het publiek kreeg bij binnenkomst het bekende 'Blauw Handje’ aangeboden. Dit typisch Zwolse drankje (brandewijn met bruine suiker) ging er bij de meeste gasten prima in.

Stemmingsorkest Le Bombardon zorgde weer voor de muzikale omlijsting. Sinds jaar en dag is het orkest actief als Hofkapel van de organiserende vereniging de Eileuvers. Met feestelijke klanken onthaalden de vele aanwezigen achtereenvolgens de Jeugddansmariekes, Jeugdprinses Celine, Stadsprins Balg I, Adjudanten, Jeugdhof, Dansmariekes en het gehele Hof.

Aansluitend werd de avond geopend met het bekende 'Ik ben een Zwollenaar', uitgevoerd door de Le Bombardon. Een lied overigens dat in 1962 al door de onlangs overleden Flip Trooster werd geschreven. Tevens was hij één van de mensen die aan de wieg stonden van het Zwolse carnaval. Zijn zoon Maarten Trooster kreeg het carnaval dan ook met de paplepel ingegoten. Zo fungeerde hij in het seizoen 2009-2010 al eens als stadsprins van Sassendonk. Ook vervulde hij afgelopen zaterdag de rol als ceremoniemeester. Hij gaf hierbij het woord aan de Hoogheden en de kersverse voorzitter Cor-Jan Bruggeman. In zijn welkomstwoord vertelde hij met enige trots dat de vereniging weer groeiende is. Ook de nauw verbonden Club van 111 heeft weer veel nieuwe leden kunnen bijschrijven.

Na al het goede nieuws kon het in grote getale opgekomen publiek dan eindelijk genieten van een mooi feest. Onder het genot van een hapje en een drankje waren zij getuige van een zeer afwisselend programma. De kleine en grote Dansmariekes mochten het programma openen met de zogenaamde Gardedans. Ook de Showdans van deze groepen sloeg zichtbaar aan. Tijdens het Seniorencarnaval is de jaarlijkse Lintjesregen een vast onderdeel geworden. Menno Beijer en Willem Gunneman voegden tijdens deze ceremonie in zowel muzikaal- als vocaal opzicht een extra dimensie toe. Als blijk van waardering werd hij of zij voor hun buitengewone inzet onderscheiden en in de bloemetjes gezet.

Na twintig jaar was de uitreiking van de Gouden Snavel weer een feit. De eer viel de beurt aan ondernemer Jacco Vonhof. Zo wist hij zijn bedrijf uit te bouwen van glazenwassersbedrijf tot een bekend allround schoonmaakbedrijf. Naast deze drukke werkzaamheden werd hij vorig jaar tevens benoemd tot de nieuwe voorzitter van MKB-Nederland. Daarvoor was hij al besmet met het carnavalsvirus en is binnen de vereniging geen onbekende. Voor zijn verdiensten voor het Sassendonkse carnaval, de stad Zwolle alsmede daarbuiten, werd deze unieke prijs uit handen van Stadsprins Balg I overhandigd.

Naast de carnavaleske klanken van de Le Bombardon betrad volkszanger Harm Wolters het podium. Hij had met het van hem bekende repertoire geen enkele moeite om de beentjes van de vloer te krijgen. Al snel was de eerste echte polonaise een feit. Overigens blijkt deze zanger meer in zijn mars te hebben. Sinds 2013 maakt hij met deel uit van de groep Ancora. Deze formatie amuseerde de zaal met traditionele Shantymuziek, Irish Folk en prachtige harmonieuze vocalen. Zo brachten zij enkele nummers ten gehore van hun laatste album ’Door Weer En Wind’. Ook Berlinda Kinnaer liet zien, maar bovenal horen over goede zangkwaliteiten te beschikken. Zij beheerst zowel het Engels- als Nederlandse repertoire.

Voor de feestelijke afsluiting tekende Mannes. De in Zwolle geboren en getogen zanger treedt al jaren in alle streken van het land op met onder andere zijn nieuwe nummer ’Ga jij met me mee’, wist hij het publiek te raken. Het werd uiteindelijk een passende afsluiting. Na afloop kon men nog even nagenieten op de Afterparty met dj Jos. Ook hierbij werd er weer volop gedanst én gezongen. Volgend jaar komt er volgens de Eileuvers zeker weer een nieuwe editie komen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding