Afbeelding

Taakstraf voor verduistering oudergelden van basisschool

· leestijd 1 minuut Algemeen

(Door Juridisch Persbureau Zwolle)

ZWOLLE – De 46-jarige penningmeester die oudergelden beheerde van basisschool de Marshof in Zwolle heeft vrijdag een taakstraf van 120 uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf gekregen. De rechtbank acht bewezen dat hij een greep in de kas deed.

In 2009 werd de 46-jarige Hans H. penningmeester van deze stichting. Op de bankrekening staan bijdragen van ouders van leerlingen voor diverse activiteiten op de school. Nadat zijn vrouw een scheiding aanvroeg, moest H. gedwongen verhuizen. Hij raakt vervolgens diep in de put. Financiële problemen lost hij op door eerst voorzicht kleine bedragen van de rekening van de stichting Beheer Oudergelden op te nemen. Er zit soms maanden tussen voordat hij opnieuw contant geld opneemt van de rekening. Maar begin 2018 slaat het om. In maart neemt hij soms dagen achter elkaar honderden euro's op.

De stichting van de school zegt meer dan 33.000 euro te missen. “Waar ging dat geld allemaal heen?”, wilde de politierechter weten. “Boodschappen”, zei H. “Ik hield er geen luxe leventje op na.” Hoe hoger de aanmaningen werden van schuldeisers die op zijn deurmat vielen, hoe meer hij geld ging opnemen. Hij begreep dat iedereen zich afvraagt waar dat geld blijft. Op de school gaat het gerucht dat de inboedel van de huurwoning van zijn ex-vrouw met dat geld is bekostigd. H. ontkende dat emotioneel. Hij begreep goed dat al het geld terug moet. Ook een van de vragen was hoe de penningmeester zolang zijn gang heeft kunnen gaan. Nu blijkt dat er na 2016 geen kascontroles meer zijn gedaan. H. reageerde niet op uitnodigingen voor zo'n controle.

H. heeft ruiterlijk toegegeven het geld verduisterd te hebben. Hij heeft het vertrouwen van de ouders in die stichting geschaad. De officier van justitie eiste een taakstraf van 180 uur en twee maanden cel voorwaardelijk. Ook moet H. het verduisterde geld terugbetalen. De raadsman van H. gaf aan dat hij best een betalingsregeling wil treffen met de stichting. “Dat geld komt echt wel terug. Het beste is dat de stichting en cliënt er samen uitkomen.” De stichting heeft echter geen vertrouwen meer in onderling overleg. Op eerdere afspraken kwam H. niet opdagen. De rechter legde daarom op dat H. de stichting ruim 32.000 euro terugbetaalt.