Afbeelding
PI Zwolle

Ondernemers Marslanden naar gevangenis Zwolle

· leestijd 2 minuten Algemeen

Bijna vijftig leden van Ondernemersclub Marslanden hebben een bezoek gebracht aan de nabijgelegen penitentiaire inrichting (PI) aan de Huub van Doornestraat in Zwolle.

De bedrijvenvereniging hield woensdag 27 februari in de PI haar jaarlijkse ledenvergadering en aansluitend volgde een informatief bezoek aan de gevangenis. De ondernemers werden door gevangenispersoneel rondgeleid. Ze konden onder andere een kijkje nemen in enkele van de elf arbeidszalen waar dagelijks door gedetineerden uiteenlopend werk wordt verricht. Variërend van eenvoudige inpakklussen tot specialistische laswerkzaamheden.

Gesprek met gedetineerden
Ook werd een leefafdeling met cellen bezocht. Eén van de gedetineerden liet hier zijn krappe cel van twee bij vijf meter zien aan de bezoekers. De man was eerder die avond, samen met enkele medegedetineerden, ook aangeschoven bij de maaltijd die de ondernemers nuttigden binnen de gevangenismuren. Door in gesprek te gaan met de ingeslotenen konden de zakenmensen zich een goed beeld vormen van het leven en werken binnen een penitentiaire inrichting.

Het bedrijfsbezoek diende ook een maatschappelijk doel. “We hebben de ondernemers laten weten dat we regelmatig op zoek zijn naar stage- en werkplekken voor onze (ex-)gedetineerden. Dan gaat het om gedetineerden die al bepaalde vrijheden aankunnen en die geschikt en gemotiveerd zijn om buiten de gevangenismuren aan het werk te kunnen”, zegt Ronald van der Worp, hoofd Arbeid van PI Zwolle. “Daarnaast hebben we doordat we bijna 400 gedetineerden huisvesten, mannen en vrouwen, ontzettend veel handjes in ons eigen arbeidsbedrijf. We doen al veel klussen voor allerlei bedrijven, ook hier uit de regio. Extra opdrachten zijn altijd welkom om zo onze gedetineerden een zinvolle dagbesteding te kunnen geven.”

Onder de indruk
Voorzitter Rinke Beverwijk van Ondernemersclub Marslanden was, net als zijn collega-ondernemers, onder de indruk van het kijkje achter de gevangenismuren. “Erg bijzonder wat hier allemaal gebeurt. Goed om eens met eigen ogen te zien. Je hoort vaak de geluiden dat een gevangenis een hotel is, maar als je dan ziet hoe klein een cel is… En wat je binnen allemaal moet missen.”

Toezeggingen over mogelijke samenwerkingen tussen bedrijven en de PI kan de voorzitter niet doen. “Dat is aan elke ondernemer zelf, maar ik heb wel gemerkt dat de intentie zeker aanwezig is. De eerste contacten zijn ook al gelegd tijdens ons bezoek. Het is ook net welke bril je opzet. Je kunt zeggen: ze zitten niet voor niets vast. Je kunt ook zeggen: het zijn allemaal mensen die een tweede kans verdienen. Wellicht kunnen wij daar als bedrijven een steentje aan bijdragen.”

Arbeid speelt een belangrijke rol in gevangenissen. Gedetineerden werken over het algemeen halve dagen. Om zinvol bezig te zijn en om arbeidsritme en –vaardigheden op te doen. Ronald van der Worp licht toe: “Mensen zitten in de gevangenis hun straf uit. Wij doen ons best om ervoor te zorgen dat gedetineerden aan het einde van hun straf beter naar buiten gaan, dan dat ze erin zijn gekomen. Vandaar dat er tijdens de detentie veel wordt geïnvesteerd in de re-integratie. Het hebben van werk en dus een inkomen is daarbij erg belangrijk.”

Anti-ramkraakpalen
Door het opsluiten van gedetineerden en het resocialiseren van de doelgroep levert PI Zwolle een rol aan het veiliger maken van de maatschappij. Maar ook op een andere opvallende wijze wordt hieraan een bijdrage geleverd. “In ons arbeidsbedrijf maken gedetineerden namelijk anti-ramkraakpalen. Palen die voor een winkelpui in de grond gezet kunnen worden om ramkraken te voorkomen”, zo vertelde Van der Worp aan de ondernemers.