Geerling (r) overhandigt Sloots een fles WC Eend voor zijn ingezonden interview.
Geerling (r) overhandigt Sloots een fles WC Eend voor zijn ingezonden interview. Eigen foto

Wel of geen bezuiniging op de zorg in Zwolle roept veel discussie op

· leestijd 3 minuten Algemeen

ZWOLLE – De ingezonden reactie van wethouder zorg en welzijn Klaas Sloots (GroenLinks) in onze krant van 4 maart heeft nogal wat reacties opgeleverd. In dit stuk nogmaals de reactie van Sloots en de visie van Brammert Geerling (SP) over de – al dan niet – bezuinigingen in de Zwolse zorg.

In een eerdere advertentie in onze krant verwijt de SP dat coalitiepartijen waaronder GroenLinks hun verkiezingsbelofte breken, omdat ze beloofden niet te zullen bezuinigen op de zorg. De daarop volgende commotie, met name op social media, was voor Sloots aanleiding de volgende reactie in te sturen:

“Ik voel vooral de onrust en angst van inwoners die zorg nodig hebben. Die onrust wil ik wegnemen. De kritiek op Twitter en Facebook heeft me persoonlijk geraakt. Maar wat me dieper raakte, tussen het schelden door, was de oprechte onrust van mensen die onze zorg nodig hebben. Dus ik besloot: ik moet het échte verhaal vertellen.”

“Vooraf: in Zwolle krijgt iedereen de zorg die hij of zij nodig heeft”, benadrukt Sloots. “Dat was zo, en dat blijft zo. Wat we gaan doen, is kijken hoe de zorg anders en beter kan. Meer dingen samen organiseren; niet voor alles een individuele oplossing. Mensen vinden dat prettiger, de gezondheidswinst is groter en het is ook nog eens goedkoper. Dat is heel wat anders dan schrappen en bezuinigen.”

Hoe wilt u dat voor elkaar krijgen?

“Voor betere, betaalbare zorg zet de gemeente in op sterke wijken, welzijns- en vrijwilligerswerk, het verbinden van lotgenoten en voorkomen van zware zorg. Mét elkaar maken we de zorg beter. Benodigde hulp hoeft lang niet altijd individueel. Vaak is de oplossing zelfs beter te vinden in wijken, buurten, verenigingen of zelfhulpgroepen.”

Moeten Zwollenaren dan meer zelf oplossen?

“Niet zelf, maar sámen. We willen dat iedereen kan blijven meedoen. Als wijkwethouder heb ik gezien hoe sterk een buurt kan zijn door voor elkaar te zorgen. De tolerantie in Holtenbroek is hoog, dat is heel bijzonder. Er worden bijeenkomsten georganiseerd waardoor iedereen elkaar kent, zoals in het buurtkamerproject aan de Palestrinalaan. Die sociale insteek, dát is Zwolle. Een sociale stad met een hart.”

Maar passende zorg moet toch worden afgestemd op individuele wensen?

“Ja, maar ook dan blijkt de behoefte aan hulp en zorg van dichtbij. Als je ouderen vraagt waarmee ze geholpen willen worden, is het antwoord níet per se een professional die driemaal per week langskomt, maar dat er elke dag iemand komt voor een praatje of het sorteren van de post. Ouderen blijken tevredener met laagdrempelige ondersteuning uit de eigen omgeving.”

Zijn sommige problemen dan niet te ingewikkeld voor vrijwilligers?

“Ja, dat is zo. Daarom moeten we zorgen voor goede professionele hulp. We zullen vaker problemen integraal moeten aanpakken. Niet langer tien zorgverleners voor een multiprobleemgezin, maar één of twee die integraal de problemen aanpakken. We moeten ook af van de onnodige herhaling van indicering voor mensen met een ziekte die niet geneest. Dat scheelt een hoop ergernis en administratieve lasten.”

Hoe kunnen Zwollenaren elkaar helpen?

“Neem SamenZwolle. Via deze bemiddelingssite komen mensen die even hulp nodig hebben, zoals de tuin snoeien, of soep langsbrengen bij een zieke buurman, in contact met een vrijwillige buurtgenoot. Heel laagdrempelig. De website is makkelijk, bevordert de zelfredzaamheid van mensen, de saamhorigheid en gaat eenzaamheid tegen. Zwollenaren zijn ontzettend sociaal. Wij hebben het hoogste aantal vrijwilligers van Nederland, méér dan zes op de tien. Dat is echt bijzonder. Als stad kunnen we daardoor veel aan!”

Reactie SP

Geerling vindt de reactie van de wethouder met zijn ‘echte verhaal over de zorg’ heel ontwijkend. “Het is een mooi algemeen verhaal, maar gaat niet in op de plannen van de coalitie. Het wakkert eerder onrust aan dan dat het wegneemt. De wethouder zou op de inhoud moeten ingaan.”

“Dat er nu wel wordt bezuinigd, staat gewoon zwart op wit”, stelt Geerling. “Het gaat om een half miljoen euro in 2020 tot 2 miljoen euro in 2023. Als antwoord krijgen we dat er 276 miljoen euro wordt geïnvesteerd op het sociaal domein, maar dat is veel breder dan zorg. Het gaat er ons om bij welk stukje zorg de bezuiniging wordt gehaald.”

Zorg kan volgens Geerling niet opeens goedkoper. “De coalitie wil meer taken naar het ‘voorveld’ hebben. Dan komt het vooral neer op vrijwilligers en mantelzorgers. Die zijn vaak al overbelast. Die taken kan je niet zomaar afschuiven. Ook niet met praten. Als je huishoudelijke ondersteuning nodig hebt, moet echt iemand komen. Dat kost gewoon geld. Ik vind dat de coalitie er omheen draait waar de bezuiniging wordt gerealiseerd. Het is een Mooiweer show.” Het argument dat er extra geld wordt vrijgemaakt om tekorten op te vangen, vindt Geerling misleidend. “Dat is nodig om het huidige niveau op peil te houden.”

Dat de plannen nog niet voor honderd procent zijn uitgewerkt, snapt hij. “De bezuinigingen zijn hard, maar wat die betekenen niet. Ik hoor van zorgorganisaties, medewerkers en gebruikers dat ze nu wel willen weten wat er gebeurt. Dat er meer aandacht komt op welzijnswerk en opbouwwerk vind ik goed, maar dat is niet echt zorg. Feit is dat mensen niet zo zelfvoorzienend zijn als dat de politiek wil.”

Op 18 maart is in de Zwolse gemeenteraad een debat over de zorg. Geerling: “Wij willen duidelijkheid en voor zover mogelijk garanties.”