Afbeelding

Alle moeders zijn werkende moeders

· leestijd 1 minuut Algemeen

Eva Brussaard en Anja Meulenbelt waren vanavond in de Stadkamer te Zwolle om te spreken over wat het feminisme tegenwoordig nog inhoudt. Het lijkt wel alsof feminisme alleen gaat over betaald werk, vrouwen naar de top, en het glazen plafond. Het lijkt alsof iedereen is vergeten dat kinderen op de wereld zetten en groot brengen ook een belangrijke bijdrage is aan deze maatschappij. Bedenk maar eens wat er zou gebeuren als geen vrouw meer kinderen zou willen krijgen. Is het feminisme de moeders vergeten?

Anja Meulenbelt werd op haar 20e alleenstaande moeder. Ze vertelt hoe zij vroeger werd neergezet als een slechte moeder. Omdat zij haar kind zoveel mogelijk mee nam naar college omdat het niet mogelijk was om hem naar de kinderopvang te brengen. Ze vertelt hoe ze alle eindjes aan elkaar moest knopen om rond te komen, maar dat dit gelukkig in de hippie tijd niet erg opviel. Tenslotte sliepen er in die tijd wel meer mensen op de grond.

Twintig jaar later wordt ook Eva Brussaard alleenstaande moeder. In Zwolle bevalt ze na een eenzame zwangerschap van een prachtige zoon. Eva vertelt dat ze haar zoon graag in een maxi-cosi naar huis had willen nemen maar dat daar simpelweg geen geld voor was. Gewikkeld in een doek verlaat ze het Zwolse ziekenhuis. Slechts 15 jaar geleden. Voor Eva een tijd waarin zij hulp zoekt in boeken, maar helaas er is geen boek met tips voor alleenstaande moeders. Dit is het moment dat Eva besluit zelf een boek te gaan schrijven. Inmiddels is Stichting Single Supermom alweer 10 jaar actief, een stichting opgericht in Zwolle.

Anja Meulenbelt, feministe van het eerste uur vertelt geschrokken te zijn van de situatie van alleenstaande moeders een halve eeuw later. Ze roept op om weer die oude oerkrachten van het feminisme naar boven te laten komen, deze groep heeft hulp nodig. Het feminisme heeft vooral ingezet op vrouwen aan de top en betaald werk. Veel vrouwen werken oa. in de zorg, onderwijs, wat daar opvalt is dat deze beroepen ook vaak lager betaald worden. Nog steeds is de zorg in huishoudens niet altijd eerlijk verdeeld. Bij hoogopgeleide mannen en vrouwen gaat dit beter, veelal ook omdat een deel van de zorg kan worden uitbesteed aan derden.

Wat moet er veranderen? Alle moeders zijn werkende moeders: deze stelling geeft inzicht in hoe zwaar de zorgtaken kunnen zijn. Dit geldt natuurlijk ook voor vaders. Alle vaders zijn ook werkende vaders. Meer balans tussen werk en prive, investeer in vaderemancipatie. Steun de groep alleenstaande ouders die het moeilijk hebben en zorg ervoor dat hun kinderen niet het zelfde lot ondergaan. Armoede gaat vaak van generatie op generatie over. Meer informatie check www.singlesupermom.com