Afbeelding
Eigen foto

Stadsdichter Jeroen Kraakman verzorgt workshop voor woordliefhebbers

· leestijd 1 minuut Algemeen

ASSENDORP - Stadsdichter van Zwolle Jeroen Kraakman is op woensdag 24 april te gast bij afdeling Zwolle en Omstreken van het Humanistisch Verbond. Hij verzorgt dan een poëzieworkshop.

Kraakman begon in 2017 zijn gedichten te publiceren in wijkkrant de Assendorper en bracht aan het eind van dat jaar zijn dichtbundel ‘Als de dichter zingt’ uit. Op 31 januari werd hij benoemd als nieuwe stadsdichter van Zwolle. Hij volgt daarmee Kees Smits op. Op 24 april verzorgt hij samen met het Humanistisch Verbond de workshop ‘Zwolle Dicht!’

Kraakman is iemand die graag observeert en hij heeft een scherp oog voor detail. In zijn eigen werk hanteert hij geen vaste versvormen (zoals haiku of sonnet); hij laat zich leiden door de woorden en de taal. “Als je geen vaste regels hebt voor rijm en metrum, heb je meer vrijheid. Het is dan de kunst om boeiend te blijven voor de lezer of de luisteraar. Ik merk daarbij dat er ook verschil zit tussen papier of voordracht. Sommige gedichten doen het op papier goed, andere komen juist helemaal tot leven als ik ze voorlees.”

Tijdens deze poëzieworkshop is het aan de deelnemers zelf welke vorm ze kiezen. Kraakman: “Ik zal aan het begin heel kort wat vertellen over een aantal vaste vormen en over zaken als metrum en rijm. Maar ik wil vooral dat mensen zelf geïnspireerd raken op deze avond. Als je leert om iets goed te observeren en dat in woorden te vangen, bekijk je de wereld daarna met andere ogen.” Hij is benieuwd wat voor Zwolse gedichten er ontstaan in Stadkamer.

De avond begint met een algemene introductie met daarbij ook een paar voorbeelden van het eigen werk van Kraakman. Vervolgens gaan de deelnemers in twee rondes zelf aan het dichten. Voor wie wil, is er gelegenheid om het eigen gedicht voor te dragen. Rond 22.00 uur is er een gezamenlijk afsluiting.

De bijeenkomst bij Stadkamer Centrum aan de Zeven Alleetjes 1A begint om 20.00 uur; de inloop is vanaf 19.30 uur. Deelname kost 5 euro; leden van het Humanistisch Verbond hebben gratis toegang. Bezoekers dienen contant aan de zaal te betalen.

Afbeelding
Tjarko Evenboer en Jeroen Windmeijer signeren op 8 april hun boek Openbaring bij Boekhandel Westerhof Stadshagen Nieuws Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Berkum thuis tegen stroef DHSC Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Met Librije Backstage geven Jonnie en Thérèse Boer een kijkje achter de schermen Algemeen 13 uur geleden