Afbeelding
Erika Schuuring

Senioren oefenen met proefreizen in het openbaar vervoer

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erika Schuuring) ZWOLLE - Ik heb een OV-chipkaart gekocht, maar hoe gaat dat nou? Kun je dan ook met de bus? Ik wil voor het eerst met de trein reizen en ik wil mijn kinderen meenemen. Hoe werkt de samenreiskorting? Ik ben vergeten uit te checken. Hoe krijg ik mijn geld terug? Senioren, die willen weten hoe de OV-chipkaart werkt, kunnen samen met twee ambassadeurs een proefreis maken en het reizen met de trein en bus uitproberen.

André van Soldt is samen met Gerrit Rouwenhorst OV-ambassadeur. Ze geven een toelichting op de proefreis. “Per kaartautomaat doen we voor hoe mensen reissaldo kunnen opladen of een chipkaart kunnen kopen en op welke manier je een keuzedag op de kaart zet. Als we op het station van Zwolle zijn, laten we zien waar mensen op moeten letten en hoe ze moeten inchecken en weer uitchecken. Het beste is om dat in de praktijk te oefenen. We leggen uit dat mensen attent moeten blijven voordat ze door de incheckpoortjes gaan. Als je gaat reizen, let dan op dat je weet wat je doet. We leggen ook het overstappen naar een andere vervoerder uit en hoe mensen kunnen zien op welk spoor ze moeten zijn. Mensen moeten lezen. Dat is een probleem”, volgens Van Soldt. “Ouderen die het ouderen uitleggen, leggen het rustig uit en we weten waar ze tegenaan lopen. We maken het begrijpelijk”, zegt Rouwenhorst. Als deelnemers nadien vragen hebben, kunnen ze de ambassadeurs altijd benaderen.

Peter Jeursen is ook OV-ambassadeur. Hij organiseert proefreizen vanuit Staphorst en Kampen of zoals op 17 mei vanaf station Dalfsen. Daar stapte het groepje senioren eerst op streekbus 167 naar station Zwolle. De deelnemers lopen vanaf het busplatform door de stationstunnel en checken aan de voorkant uit. “Het is leerzaam zegt een deelneemster. Het is de eerste keer dat ik met mijn kaart reis. Ik kwam tot de ontdekking dat er geen geld op stond.” Na een kopje koffie helpt ambassadeur Tonny Braam, die de eerste keer als ambassadeur ondersteunt, met het downloaden van de reisplanner, de 9292 app. Een toelichting over het gebruik van de informatieborden met vertrektijden volgt. Dan gaat het groepje terug naar station Dalfsen. Nu met de trein van vervoerder Blauwnet.

Ervaar het OV is een samenwerkingsverband van de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland. Senioren kunnen met vragen ook terecht bij het maandelijkse inloopspreekuur in Wijkcentrum De de Pol aan de Gelijkheid 1 in Zwolle-Zuid van 11.30 tot 12.00 uur. De eerstvolgende inloop is op 7 juni.

Aanmelden voor de proefreis kan via www.ervaarhetov.nl/proefreis of door contact op te nemen met de OV-ambassadeurs. Er wordt op eigen kosten gereisd.

Bel (038) 454 01 30 of

stuur een e-mail naar:

ov-ambassadeur@ervaarhetov.nl

Afbeelding
Night Music & Painting in de Vrije ruimte tijdens het festival Hanze in de nacht 2023. Ingezonden 2 okt., 17:37
Afbeelding
VVD wil snelle oplossing gevaarlijke verkeerssituatie rotonde Rijnlaan/Eemlaan Algemeen 2 okt., 14:47
Afbeelding
Eigentijdse Groeten uit Zwolle te zien in Academiehuis Algemeen 2 okt., 12:54