Afbeelding

Openluchtbad grijpt vijftigste editie Zwem4daagse aan voor groter feestje

· leestijd 2 minuten Algemeen

WIPSTRIK – De Zwem4daagse is altijd feest weet voorzitter Rinette van der Vliet van de Vereniging Openluchtbad. Als kind genoot ze er al intens van. “Het mooiste vond ik toch wel de uitreiking van de medailles”, haalt ze zich voor de geest. Nu mag ze die zelf uitreiken. De zwemmers zelf hebben er dan al een feestje opzitten. Want het festijn beleeft in de week van 24 tot en met 28 juni zijn vijftigste editie en dat wordt in het Zwolse bad uitgebreid gevierd.

“We maken er altijd iets bijzonders van. Tijdens de vijftigste editie pakken we echter nog meer uit dan anders met veel muziek, verzorgd door onder andere dj Henri Geerlings en de Trekzak Club. Verder zijn er bijvoorbeeld demonstraties van de Reddingsbrigade, kickbokslessen voor kinderen en Pilates Zwolle dat lessen verzorgt”, aldus Van der Vliet.

Overigens is het, zo benadrukt de voorzitter, niet voor de vijftigste keer dat de Zwem4daagse in Zwolle wordt gehouden. “Het is een landelijk lustrum. Wel doet het Openluchtbad al heel lang mee aan de Zwem4daagse.” Het is ook het enige Zwolse bad dat deelneemt. Ouders en hun kinderen, maar ook grootouders, komen ieder jaar weer naar het monumentale vijftigmeterbad voor een event dat jong en oud verbindt. Gedurende vijf dagen mag je vier dagen uitkiezen waarop je zwemt. Elke avond is dat een afstand van vijfhonderd meter of tweehonderdvijftig voor de kleintjes. Van der Vliet: “Ik vind het vooral mooi om te zien dat het een feest is voor de hele familie. Vorig jaar hadden we maar liefst zo’n zeshonderd zwemmers. Een jaar eerder waren dat er vijfhonderd. Natuurlijk wil je altijd meer. Het weer moet echter ook meewerken. Als we nu weer de zeshonderd halen, zijn we dik tevreden.” Tijdens de Zwem4daagse zijn ook niet-leden van harte welkom in het Openluchtbad. Van der Vliet ziet het ook ieder jaar weer gebeuren dat er nieuwe mensen aan de start verschijnen. Een aantal daarvan is zo enthousiast dat ze lid besluiten te worden. Naast het betalen van contributie ben je als hoofdlid verplicht om vrijwilligerswerk te doen. Dat kan van alles zijn, want het zwembad drijft qua exploitatie en onderhoud zogezegd op haar leden. Dat is meteen ook de charme van het bad meent Van der Vliet. De saamhorigheid is groot en de entourage van een vijftigmeterbad in de open lucht is en blijft tamelijk uniek.

Moonlight

Zwelgen in nostalgie doen ze echter niet bij het Openluchtbad. Dit jaar is er een nieuwe activiteitencommissie in het leven geroepen. Deze commissie zet diverse activiteiten op touw. Zo organiseert ze voor in augustus Moonlight Swimming, een evenement waarbij, zoals de naam al doet vermoeden, ’s avonds onder het maanlicht wordt gezwommen. Meer informatie over deze en komende activiteiten is op de site van het Openluchtbad Zwolle te lezen.

Medaille

Dagelijks kunnen deelnemers starten tussen 16.00 en 18.30 uur. Wie aan het eind van de week tenminste vier dagen aan de verplichte afstand heeft voldaan, krijgt een medaille en een aardigheidje. Zwemliefhebbers kunnen zich online inschrijven via de voorverkoop tot en met 23 juni via https://www.zwem4daagse.nl/zwem4daagse/deelnemen/zoeken/zwolle/

Deelname

Leden van het Openluchtbad en Swol1894 en ZV44 betalen dan 4 euro en niet-leden 7 euro. Ook tijdens de Zwem4daagse zelf kan nog worden ingeschreven; op maandag 24 en dinsdag 25 juni vanaf 15.45 uur in het Openluchtbad. Dan kost deelname 5 euro, niet-leden betalen 8 euro.