Afbeelding
Erik-Jan Berends

Watertoren Turfmarkt verdient Erfgoedprijs Zwolle-Kampen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – “Nijhuis Bouw uit Rijssen en 19 Het Atelier Architecten bouwden met veel zorg en aandacht voor de geschiedenis de watertoren aan de Turfmarkt om tot een nieuw icoon voor de stad met appartementen. Daarvoor krijgen zij – met de bewoners – de Erfgoedprijs Zwolle-Kampen 2019”, meldt de gemeente Zwolle.

Rond zaterdag 14 september (Open Monumentendag) overhandigen de gemeenten Zwolle en Kampen de prijs. De Zwolse watertoren werd in 1892 gebouwd met als doel druk te behouden op de waterleidingen van de stad. In de jaren vijftig van de vorige eeuw brokkelde het metselwerk van de toren af. Een getroffen kind overleed. Vervolgens werd een nieuwe schil om (een deel van) de oude toren gebouwd. “Dit bijzondere samenstel van gebouwen heeft hoge cultuurhistorische waarde voor Zwolle”, aldus de gemeente. Het uiteindelijke ontwerp van 19 Het Atelier Architecten met appartementen grijpt terug op deze geschiedenis en laat de historische romp zien. Aan en op die romp werd een nieuwe omhulling gemaakt die herinnert aan de latere schil, inclusief het bekende groenkoperen meerzijdig puntdak.

“Nijhuis Bouw is al vele jaren eigenaar van de watertoren en heeft samen met 19 Het Atelier Architecten met een passende herbestemming een nieuw icoon voor de stad gebouwd met een belangrijke uitstraling op de buurt. Met deze zorgvuldige herbestemming is dit bijzondere industrieel erfgoed weer klaar voor de toekomst”, vindt de gemeente Zwolle.

Een eervolle vermelding is er voor IJsselheem en stichting Vrienden Theodorakapel vanwege het behoud en de herbestemming van de Theodorakapel in de Kamperpoort. Ook Brandweer IJsselland krijgt een eervolle vermelding vanwege het accuraat optreden bij monumentbranden.

Sinds 2008 hebben de gemeenten Kampen en Zwolle een gezamenlijke erfgoedprijs. Dit is een prijs, namens beide gemeenten, als waardering voor de inzet van het restaureren, beheren en instand houden van cultuurhistorisch erfgoed. Ieder jaar wordt de prijs uitgereikt, afwisselend in Zwolle en Kampen. Aan de prijs is een oorkonde en een geldbedrag van 1.000 euro verbonden.