Afbeelding
Gerlinde Schrijver

De Zilveren Camera komt naar Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – De Zwolse fotograaf Gerlinde Schrijver heeft in de jaarlijkse wedstrijd van De Zilveren Camera de eerste prijs in de categorie Internationaal – enkel - in de wacht gesleept.

De jury toonde zich gecharmeerd van haar foto ‘Migrantenkaravaan onderweg naar de USA’, die een actueel thema op schrijnende wijze verbeeldt. Deze en andere foto’s zijn van 9 tot 30 oktober 2019 in het Dominicanenklooster in Zwolle te zien. Stichting De Stad Verbeeldt haalt de expositie De Zilveren Camera Canon 2018, dat dit jaar zeventig jaar bestaat, naar Zwolle. Koning Willem-Alexander reikte op vrijdag 1 februari 2019 de Zilveren Camera Canon 2018 prijs uit aan fotograaf Cynthia Boll voor haar fotoserie over de impact van de klimaatverandering in Jakarta.

Stichting De Stad Verbeeldt wil in samenwerking met professionals, amateurs, wijkbewoners, leerlingen en studenten op zoek gaan naar eigen beeldverhalen over de stad en de wijk. In samenwerking met onder meer de opleiding Journalistiek Windesheim en ICT Windesheim/038Games worden de technologische ontwikkelingen in en rond storytelling in fotografie, beeld en geluid verder ontwikkeld. Het komende jaar worden meerdere tentoonstellingen gehouden, waaronder Terzijde van Ton Broekhuis, één van de oprichters van Huis van de Fotografie ǀ Noorderlicht Groningen en de tentoonstelling De Stad Verbeeldt met storytelling in fotografie, beeld en geluid. Naast de tentoonstellingen worden Foto Salons, werklabs, ateliers op het gebied van fotografie, film, animatie, gaming en virtual reality georganiseerd.

De nieuw opgerichte stichting De Stad Verbeeldt brengt voor het derde jaar bewoners van Zwolle, amateurs, leerlingen en studenten bij elkaar om de eigen wijk in beeld te brengen. Dit jaar betreffen het de Aa-landen en de Zwolse binnenstad. Een vakjury selecteert het ingezonden beeldmateriaal voor de (reizende) tentoonstelling, dit onder de naam ‘De Stad Verbeeldt 2019 – 2020’.

In samenwerking met de Fotobond, Nederlands Centrum Vrijetijdsfotografie en de Nederlandse Organisatie van Audiovisuele Amateurs realiseert de stichting foto- en filmcafés. Fotografen, filmers en beeldmakers vertellen daar verhalen over de stad Zwolle en andere steden.

Het artistiek team, bestaat uit Gertjan Aalders, voorzitter en docent Journalistiek Windesheim, Bert Janssen, fotograaf en docent Fotovakschool Apeldoorn en Amsterdam, Ignas van Schaick, EMS productie en bekend van De Wilde Stad, Willem Alkema, Dwars Producties, en Fieke van ’t Riet, programmamanager. Er zijn drie programma’s voor diverse doelgroepen.

Stichting De Stad Verbeeldt stelt zich ten doel met storytelling in fotografie, beeld en geluid de ontwikkeling van audiovisuele, crossmediale producties over de stad Zwolle en de regio Oost-Nederland te stimuleren en ondersteunen.