Afbeelding
Arie Mekkring

Koninklijk jacht Piet Hein doet even Zwolle aan

Algemeen

ZWOLLE - Een opmerkelijke verschijning was afgelopen donderdag te aanschouwen in de Zwolse wateren. Blikvanger was het koninklijk jacht de Piet Heinen en is sinds 1937 in de vaart.

Slechts dertig Zwollenaren konden van de unieke gelegenheid gebruikmaken om dit schip van dichtbij te bekijken. Tevens kon men hierbij genieten van een vaartocht over het Zwarte Water. Dit alles in een bijzondere ambiance met koninklijke klasse en rijke historie. Het luxe jacht ‘Piet Hein’ was het nationale geschenk aan prinses Juliana en prins Bernhard ter gelegenheid van hun huwelijk op 7 januari 1937. Op 14 augustus werd het schip te water gelaten en op 28 augustus 1937 werd zij als geschenk overhandigd. Het luxe jacht heeft een indrukwekkende lengte van liefst 31 meter.
In de periode 1937-1940 is het jacht intensief gebruikt. Vrijwel elk buitenlands staatshoofd verliet ons land pas na een tocht met de ‘Piet Hein’. Tijdens de Tweede Wereldoorlog confisqueerden de Duitsers het schip. Na de capitulatie werd het in slechte staat teruggevonden in Hamburg. De koninklijke familie bracht de ‘Piet Hein’ na een uitgebreide restauratie weer in de vaart en gebruikte het veelvuldig voor privétochten en officiële gelegenheden. In 1953 werd het tijdens de Watersnoodramp als evacuatieschip ingezet.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Kerst Pop-Up winkel Van Waarde opent 12 oktober haar deuren in Zwolse binnenstad Algemeen gisteren
Afbeelding
Selectie Djopzz VC Zwolle Topvolleybal krijgt ervaren versterking Sport 29 sep., 15:00
Afbeelding
Jubilerend Natuur en Milieu Overijssel lanceert digitale campagne Algemeen 29 sep., 14:14