Afbeelding
Ideefix

Gevangenismonologen ontroert gedetineerden in Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

De gevangenis is normaal gesproken geen plek voor theater. Toch werd de sportzaal in de penitentiaire inrichting (PI) Zwolle dinsdag 2 juli omgetoverd tot theaterzaal. Gedetineerden en gevangenispersoneel waren getuige van een bijzondere voorstelling: Gevangenismonologen 2. Een aangrijpend stuk, gebaseerd op het ware verhaal van een ex-gedetineerde.

Gevangenismonologen 2 is geschreven door Herman Koch en Christine Otten. De crew bestaat uit drie acteurs: Mingus Dagelet (hij speelt gedetineerde Jack), Hamda Belgaroui (de vriend van Jack en later z’n re-integratiecoach) en Birgit Schuurman. Laatstgenoemde speelt drie rollen. Die van Jacks drugsverslaafde moeder, de rol van penitentiair inrichtingswerker in de gevangenis en ze kruipt in de huid van een slachtoffer/nabestaande.

Dit voorjaar was de Gevangenismonologen deel 2 te zien voor publiek in de voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam. Momenteel reist de voorstelling langs veertien gevangenissen in het hele land om te spelen voor gevangenen en personeel. De voorstelling toont het ware levensverhaal van Jack. Zoon van een verslaafde moeder, die een moeilijke jeugd heeft gehad en uiteindelijk door een levensdelict in de gevangenis belandt. Na een jarenlange straf komt Jack weer vrij.

Met het theaterstuk willen de makers hun publiek aan het denken zetten. Binnen de muren van een gevangenis komt hun boodschap extra hard binnen. Voor veel gedetineerden is het confronterend om een voorstelling te zien, waarin ze zichzelf (deels) kunnen herkennen. Een aantal ingesloten mannen en vrouwen in PI Zwolle was zichtbaar ontroert na het optreden van Birgit Schuurman en co.

De gedetineerden die de voorstelling hebben gezien, kunnen eveneens een workshop bijwonen. Bij deze sessie gaan ze met ervaren professionals in gesprek om te praten over zaken als persoonlijk geluk, groei en herstel. Binnen en buiten de muren van de gevangenis.