Afbeelding

College steunt initiatief voor groene waterstof Hessenpoort

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Burgemeester en wethouders van Zwolle hebben op verzoek van de Ondernemersvereniging Hessenpoort hun steun uitgesproken voor de subsidieaanvraag ‘H2essenpoort - dé toegangsweg naar groene waterstof’.

De aanvraag is tot stand gekomen met betrokkenheid en/of steun van verschillende lokale instellingen en organisaties, zoals ROVA, Wensink, Wehkamp, Waterschap Drents Overijsselse Delta, Enexis, Energiefonds Overijssel, In de Wal Auto´s en AP Nederland en geeft potentieel invulling aan de energie- en mobiliteitsvraag op Hessenpoort.

Op en rond het bedrijventerrein wordt veel duurzame energie opgewekt uit zon en wind. Door overbelasting van het elektriciteitsnet is teruglevering (invoeding) van nog meer hernieuwbare elektriciteit vanuit de regio op het station Hessenpoort voorlopig niet mogelijk. Een oplossing ligt in de omzetting van zonne- en windenergie naar groene waterstof die kan worden opgeslagen in een vulpunt op Hessenpoort. Van daaruit kan de waterstof worden gebruikt voor de transport- en mobiliteitssector in Zwolle.

Lokale transporteurs, zoals Wehkamp, DHL en mogelijk andere gebruikers, hebben hun belangstelling hiervoor uitgesproken. Zodoende hebben de verenigde ondernemers van de Hessenpoort het initiatief en de verantwoordelijkheid genomen om in dit licht een aanvraag in te dienen voor de Demonstratieregeling Klimaattechnologieën en -Innovaties in Transport (DKTI transport). Over waar en wanneer het eventuele waterstofvulpunt wordt gevestigd, is de komende tijd overleg.

Wethouder Monique Schuttenbeld: “Dit is onmiskenbaar een kansrijk initiatief om de regio Zwolle verder te verduurzamen op het gebied van mobiliteit en energie. Daarom steunen wij als gemeente dit breed gedragen idee van harte.”

Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 21 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 23 uur geleden
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen gisteren
Afbeelding
Graasseizoen weer van start voor Zwolse schaapskudde Algemeen 17 apr, 18:14
Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50