Afbeelding

Brommercentrum komt in verzet tegen ‘overbodig’ registratiesysteem

· leestijd 1 minuut Algemeen

DEN HAAG – De Raad van State moet gaan bepalen of het Zwolse Brommercentrum tweedehands verkopen moet registreren in een gemeentelijk systeem tegen heling en diefstal. De eigenaren van de scooterzaak aan de Newtonweg vinden het systeem overbodig, omdat er al zo’n systeem bestaat. Het kost bovendien teveel werk en het systeem zou ook niet waterdicht zijn.

Aanvankelijk werd de scooterzaak vrijgesteld van deelname aan het registratiesysteem. Dat gebeurde onbedoeld. De gemeente Zwolle reageerde te laat op de aanvraag voor een vrijstelling en dat betekende automatisch verlening van de vrijstelling. De gemeente maakte toen wel aan het Brommercentrum bekend dat de vrijstelling waarschijnlijk weer zou worden ingetrokken. En dat gebeurde, waardoor het Brommercentrum meteen aan deelname aan het systeem vast zit.

Volgens de gemeente is sprake van een zwaar algemeen belang. Het zogeheten Digitaal Opkopers Register (DOR) biedt volgens de gemeente de beste manier om gestolen spullen te onderscheppen en de verkopers aan te pakken. Het systeem heeft zich al bewezen, aldus een woordvoerster van de gemeente. Het al bestaande systeem van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) biedt volgens de woordvoerster minder kans op het vangen van criminelen. Dat wordt volgens haar erkend door de RDW zelf.

Het DOR systeem wordt ook in de regio Zwolle al besproken en zou zelfs landelijk worden ingevoerd. Het biedt volgens de gemeente een completer beeld van tweedehands verkopen. Vooral brommers en scooters zijn diefstalgevoelig. De kentekenregistratie van de RDW zou onvoldoende helpen. DOR zou ook bij scooters zonder kentekens kunnen zien of sprake is van diefstal of heling.

Maar de eigenaren van het Brommercentrum zeggen dat tweedehands scooters zonder kenteken daar niet binnenkomen. Zelfs reparaties aan scooters en brommers zonder kenteken worden niet gedaan, zegt een van de eigenaren. “Ik kan mij ook niet veroorloven een brommer zonder kenteken te verkopen. Als een koper door de politie wordt gepakt, dan kost mij dat mijn naam. Dat brengt ons in verlegenheid.”

De voorzitter van de Raad toonde ook twijfels aan de noodzaak om het DOR systeem in te voeren. “De gemeente moet wel hard maken waarom dit systeem zo noodzakelijk is”, zei de raadsvoorzitter. Daarnaast moet de gemeente ook goed motiveren waarom het echt nodig was om de eerder verleende vrijstelling toch weer in te trekken.

De Raad doet binnen twee maanden uitspraak.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 6 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 7 uur geleden