Afbeelding

Henk Zweers wordt nieuwe regiovoorzitter Stichting Ondernemersklankbord Overijssel

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE– Stichting Ondernemersklankbord (OKB) heeft Henk Zweers benoemd tot regiovoorzitter van het OKB-team in de regio Overijssel. Zweers is niet de enige Zwollenaar die betrokken is bij OKB. Zwollenaar Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, is ambassadeur bij OKB.

OKB telt landelijk zeventien regioteams en biedt met bijna driehonderd vrijwillig werkende adviseurs steun aan het bedrijfsleven. Zij hebben ervaring op vakgebieden als marketing, strategie, financiën, HRM, en juridische en commerciële zaken. Zweers was onder meer innovatieadviseur bij Syntens. Zijn maatschappelijke betrokkenheid bij de regio Overijssel en bij het bedrijfsleven brachten hem ertoe actief te worden voor het zonder winstoogmerk opererende OKB. De advisering door OKB heeft betrekking op zowel startende als gevestigde ondernemers, waarbij het kan gaan over bedrijfsoverdracht, bedrijfsbegeleiding, een nieuw verdienmodel of faillissementspreventie. Een adviestraject duurt zes maanden en voor die begeleiding wordt aan ondernemers een donatie van 150 euro gevraagd.

Henk Zweers werkte ruim 32 jaar voor Syntens als innovatieadviseur en adviseerde en coachte in die periode een groot aantal mkb-ers in Oost-Nederland die wilden/moesten veranderen, vernieuwen of innoveren. Daarbij ging het meestal over hoe je dat het beste kunt aanpakken, waarbij het ook vaak ging hoe je als ondernemer zelf kunt vernieuwen in je ondernemerschap. Vaak blijkt dat veel lastiger dan het innoveren van de techniek of de marketing. Over zijn motivatie om zich in te zetten voor OKB Overijssel zegt Zweers: “Ik wil graag iets betekenen voor het bedrijfsleven in deze regio en vind OKB een mooie manier om daaraan inhoud te geven. De praktijk wijst uit dat het vooral kleinere bedrijven zijn die voor advies bij OKB aankloppen. Dankzij de belangeloze inzet van onze adviseurs is de financiële drempel heel laag.”

En, zo bleek in 2015 uit onderzoek, het maatschappelijk en financieel rendement erg hoog. Zo kwam alleen al de maatschappelijke besparing als gevolg van de OKB-begeleiding bij faillissementspreventie landelijk uit op ruim 200 miljoen euro per jaar. Het OKB-team Overijssel bestrijkt een breed gebied in Overijssel en Twente. Er zijn op het moment tien belangeloos en onafhankelijk werkende adviseurs uit zowel Overijssel als Twente inzetbaar. Dat kunnen er, zegt Zweers, de komende tijd meer worden: “Onze ambitie is om zowel het aantal adviestrajecten als het aantal adviseurs geleidelijk aan te verhogen zodat steeds meer ondernemers hun voordeel met OKB kunnen doen. Dus wie advies wil hebben of géven, kan zich bij mij melden.” Eén van zijn speerpunten is het verstevigen van de contacten met de gemeenten in zijn regio zodat die MKB-ondernemers die ondersteuning nodig hebben makkelijk(er) naar OKB door kunnen verwijzen. OKB wordt financieel gesteund door onder meer het ministerie van Economische Zaken, diverse gemeenten en provincies, MKB-Nederland en werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Zie voor meer informatie www.ondernemersklankbord.nl.