Afbeelding
Pedro Sluiter

In Park Eekhout worden op 15 augustus de gevallenen in Oost-Azië herdacht

· leestijd 1 minuut Algemeen

EMMAWIJK – In Park Eekhout worden op donderdag 15 augustus alle burgers en militairen herdacht die omkwamen in Oost-Azië in de periode 1941-1962. Deze jaarlijkse plechtigheid is van 19.15 tot ongeveer 20.30 uur bij het Indië- en Nieuw-Guinea-monument in het park aan de Burgemeester van Roijensingel.

De herdenking is 29 jaar geleden voor het eerst in Zwolle gehouden. Eerst bij het centrale oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark en sinds 2002 bij het ‘eigen’ Indië- en Nieuw Guinea-monument in Park Eekhout. Het monument is geadopteerd door de Parkschool. Het Indië- en Nieuw-Guinea-monument is opgericht ter nagedachtenis aan de burgers en militairen die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië. Het gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting (1941-1945), maar ook om gevallenen tijdens de Bersiap-periode (1945-1949) en de kwestie Nieuw-Guinea (1949-1962). Voor het hele Koninkrijk der Nederlanden kwam er 74 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

De herdenking begint om 19.15 uur onder leiding van ceremoniemeester Jeffrey Satoor de Rootas. Thema is dit jaar ‘Waarom herdenken wij?’. Gastsprekers zijn auteur en filmmaker Marion Bloem en luitenant-generaal Leen Noordzij, oud-voorzitter van het Veteranenplatform. Locoburgemeester René de Heer draagt een gedicht voor. Namens het openbaar bestuur leggen locoburgemeester René de Heer en lococommissaris van de Koning in Overijssel Bert Boerman gezamenlijk een krans. Daarna de vertegenwoordigers van de slachtoffers, militairen, veteranen en diverse organisaties en verenigingen kransen. Koperensemble Excelsior en zanger Ray Henri verzorgen de muzikale begeleiding. De plechtigheid wordt afgesloten met een defilé. Aansluitend is het mogelijk een kopje thee of koffie te drinken bij Theeschenkerij Park Eekhout.

Tussen 18.30 en 20.30 uur is de Emmawijk tussen de parkeergarage Emmadek en de kruising Nieuwe Havenbrug afgesloten voor het verkeer. Het verkeer wordt omgeleid via Nieuwe Havenbrug - Eekwal - Kamperpoortenbrug. De parkeergarage Emmadek blijft

toegankelijk via Katerdijk- Pannekoekendijk en de omleidingsroute.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 10 uur geleden