70-Jarig huwelijk echtpaar Wever.
70-Jarig huwelijk echtpaar Wever. Pedro Sluiter

Echtpaar Wever viert platina huwelijksfeest

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Het echtpaar Wever-Walda was op vrijdag 2 augustus zeventig jaar getrouwd. Wethouder Ed Anker bezocht het platina echtpaar om het persoonlijk te feliciteren.

Lammert Wever is op 8 april 1925 geboren in Emmercompascum, zijn echtgenote Akke Walda op 26 mei 1922 in Oostdongeradeel. Het echtpaar heeft een zoon, Lammert die is getrouwd met Annie. Het platina echtpaar heeft twee kleinkinderen, Debbie en Dennis, drie achterkleinkinderen en de vierde wordt in november geboren.

Het echtpaar Wever heeft altijd in Zwolle gewoond, eerst op het Koningsplein op een zolderkamertje. Ze verhuisden rond 1951 naar de Eigenhaardstraat 22 en in 1957 naar de Piet Heinstraat 23 waar ze veertig jaar hebben gewoond. In 1997 kwam de stap naar een seniorenwoning in de Van Hogendorpware. In 2011 zijn ze samen naar De Kievitsbloem verhuist. Ze wilden er graag een woning met het balkon op het zuiden en dat hebben ze daar ook gekregen. In februari 2018 is Lammert Wever vanwege dementie naar Zandhove verhuisd en zijn echtgenote is intramuraal gaan wonen in de Kievitsbloem.

Lammert Wever is direct na de oorlog het leger in gegaan. Hij heeft er als chauffeur gewerkt in de omgeving Arnhem en als militair zijn latere echtgenote ontmoet in Zwolle. Na zijn diensttijd als monteur werkte hij bij Schutte en na een paar jaar is hij bij Vroom en Dreesmann als chauffeur begonnen. In die tijd heeft hij een nieuwe, kale vrachtwagen opgehaald bij DAF Eindhoven. Hier zat geen cabine op en geen stoel in. Dus heeft hij de hele weg op een kratje gezeten. Bij Vroom en Dreesmann heeft hij zich opgewerkt naar chef expeditie en later in het nieuwe pand als chef interne dienst. Akke Wever heeft als hulp in de huishouding bij gezinnen gewerkt en is in 1965 bij het Gerechtsgebouw op de Blijmarkt begonnen als interieurverzorgster.

Beide echtelieden hielden van kamperen, eerst met een gehuurde auto en een vouwwagen later met een eigen Kip caravan. In 1980 kochten ze een stacaravan in Hoenderloo. Na hier twee jaar te hebben gestaan, is de stacaravan verhuist naar de camping in Spier. Hier stonden ook twee zusters van Lammert Wever met een stacaravan.

Lammert Wever reed met zijn legertruck door de Diezerstraat waar hij Akke Walda tegenkwam. Hij moest toen praten als Brugman om haar achterin te laten stappen. Ze durfde eerst niet, maar is toch ingestapt. In 1960 ging het paar met een huurauto op vakantie naar Italië. In de auto zaten zes mensen gepropt. Opa en oma, (moeders kant), de broer van Akke, Lammert en Akke Wever en hun zoon Lammert. In die tijd zonder snelwegen en tunnels duurde de reis drie dagen.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 9 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 9 uur geleden