Afbeelding

Marion Bloem bij Indië-herdenking in Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Schrijfster en filmmaakster Marion Bloem is aanwezig bij de Indië-herdenking op donderdag 15 augustus in park Eekhout in Zwolle. De herdenking vindt sinds 1991 plaats in Zwolle en wordt gehouden bij het Indië- en Nieuw-Guinea-monument.

"Op die dag vieren we de bevrijding van Nederlands Indië en herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog", aldus de organisatie. "De slachtoffers van de postkoloniale oorlog en de kwestie Nieuw-Guinea worden op die dag in Zwolle ook herdacht. Op 15 augustus was heel het koninkrijk der Nederlanden bevrijd."

Stichting Budi Santoso1995 organiseert ieder jaar samen met de commissie Herdenking 15 augustus de herdenking in Zwolle. Het bestuur van de stichting is blij met de komst van Bloem. "Het is belangrijk om de herinnering aan die periode uit onze geschiedenis levend en aantrekkelijk te houden. De aanwezigheid van Bloem draagt daaraan bij."

De Stichting vindt het belangrijk om de derde en vierde generatie bij de herdenking te betrekken. Zo komt er een nieuwe website en is er een nieuwe Facebook-pagina. Het bestuur is druk bezig met onder andere vrijwilligers te werven voor nieuwe functies binnen de stichting en zint op activiteiten voor 2020. Bestuurslid Folmer: “Dan vieren we 75 jaar bevrijding voor het koninkrijk der Nederlanden. Dat willen we natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan. Als mensen hierover mee willen denken, zijn ze van harte welkom.”

De stichting gaat van naam veranderen in stichting 'herdenking 15 augustus Zwolle'. "Dit omdat de naam Budi Santoso1995 voor veel mensen minder bekend en minder duidelijk is, en ook wat voor doel de stichting voor ogen heeft."

De herdenking begint om 19.15 uur bij het Indië- en Nieuw-Guinea-monument in park Eekhout aan de Burgemeester van Rooijensingel in Zwolle. Voor verdere info: bit.ly/33ayWnI

Afbeelding
Afscheid voorman Natuur en Milieu Overijssel: “Organisatie heeft positieve klank gekregen" Algemeen 31 mei, 16:43
Afbeelding
Vier dominicaanse broeders verhuizen uit klooster Algemeen 31 mei, 16:41
Afbeelding
Hoe deden de Zwolse amateurvoetbalclubs het dit seizoen? Sport 31 mei, 16:34