Het Bruisconcert in 2018.
Het Bruisconcert in 2018. Christein van Hoffen

Aftrap 'Bruisweken' met recordpoging 'Macarena dansen'

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Ruim 6.000 studenten komen dit jaar af op de introductie-activiteiten van Buro Ruis; de ‘Bruisweken’ geheten. Van maandag 26 tot en met woensdag 28 augustus volgen 3.000 HBO-leerlingen een uitgebreid programma, met als hoogtepunt het ‘Bruisconcert’. Zij overnachten op ‘een grote festivalcamping’ op sportpark De Marslanden, waar eveneens allerlei activiteiten staan gepland. Deel 2 van de ‘Bruisweken’ is op woensdag 4 september, met een ‘MBO Bruisdag’ voor nog eens 3.200 studenten.

Het programma is gereed en de organisatie ligt op schema met de nog resterende puntjes op de i. Maandag 26 augustus start de ‘HBO Bruisweek’ onder andere met een recordpoging ‘Macarena dansen’ op het campingterrein. “Met alle studenten, mentoren en vrijwilligers hopen we op 3.500 mensen uit te komen voor een recordpoging”, legt medeorganisator Nienke Salet uit. “Ons streven is een plekje in het Guinness Book of Records.”

Eerder die dag kunnen de studenten al een fotospeurtocht ondernemen, een nieuw onderdeel. “Zij zoeken foto’s bij elkaar die verspreid door de stad hangen”, verduidelijkt Salet. “Ze leren daar zo verschillende locaties en kroegen beter kennen. Ook wordt die middag ‘Zwollopoly’ gehouden, ‘Monopoly’ speciaal gericht op Zwolle. Ze gaan met een plattegrond de stad door en doen opdrachten. Zwolse theaters en de Grote Kerk hebben een cultuurprogramma met theatervoorstellingen van Op Sterk Water in Odeon en workshops in de Grote Kerk en Odeon.”

Het HBO-programma behelst verder feestjes van studentenverenigingen in ‘Bruishuis’ Het Vliegende Paard, ‘Praise in the City’ in de Grote Kerk voor gelovige studenten en ‘0 procent alcohol, 100 procent chillen’ op het stadsstrand, waar onder andere alcoholvrije cocktails worden geschonken. In Hedon staat maandagavond een concert gepland met Joost en Merol. “Zo hebben we voor ieder wat wils”, aldus Salet.

Met al deze activiteiten werkt de organisatie toe naar het hoogtepunt op de dinsdagavond: het Bruisconcert op het Grote Kerkplein. Dit keer treden muziekduo Suzan & Freek, rapper Snelle en coverfeestband Daredevils op. “Drie heel gevarieerde artiesten”, aldus Salet. “Deze avond is niet alleen voor studenten, maar een uitnodiging aan iedereen het feest mee te vieren.”

Een week later, op woensdag 4 september, volgt dan nog de ‘MBO Bruisdag’. “Ook daarvoor hebben we een divers programma met sport, spel, cultuur en het kennismaken met hun opleiding”, legt Salet uit. “Per klas hebben we een eigen programma. In totaal zijn er 140 groepen die een unieke route lopen. We kijken daarbij heel erg naar het soort opleiding, om op dat vlak ook een stukje verdieping te kunnen brengen.”

Meer info: www.bruisweken.nl.