Afbeelding
Eigen foto

Typemachine staat centraal op festival in Assendorp

· leestijd 1 minuut Algemeen

ASSENDORP - Het Zwolse Assendorperplein en omgeving staat op zaterdag 12 oktober in het teken van de typemachine tijdens Totaal Getikt.

Tijdens dit typemachinefestival presenteert dichter René Oskam in Eureka zijn nieuwe bundel ‘Laatste Kind onder de Zon’. Hij vertelt tevens over de rol van de typemachine in zijn leven als dichter. Oskam is vooral bekend geworden door de grote hoeveelheid gedichten die hij vrijwel dagelijks via social media verspreidt. En die zijn allemaal geschreven op een typemachine.

Oskam over zijn nieuwe bundel: “In de twee jaar na het publiceren van mijn tweede bundel, ‘Safari door de Kosmos’, schreef ik circa vierhonderd nieuwe gedichten. Na een zeer strenge selectieprocedure zijn er van die vierhonderd exact 144 overgebleven om een geheel nieuwe bundel mee te maken. Naast deze 144 gedichten zijn er elf korte verhalen en zeven illustraties in de bundel gekomen, samen goed voor 192 pagina's leesplezier. De bundel is net als voorgaande bundels vormgegeven door Tim Juffermans. Zelf ben ik heel gelukkig met het eindresultaat en wil hem dan ook heel graag officieel presenteren.”

De presentatie van Totaal Getikt is in handen van Firma Weijland. Er zijn op 12 oktober schrijfworkshops van onder meer rapper Freez en Michelle Brouwer. Naast de voordracht van Oskam presenteren ook kinderen van de Jenapleinschool de resultaten van hun typemachineworkshops tijdens de Kinderboekenweek. Daarnaast zitten in tal van winkels aan de Assendorperstraat tijdens Totaal Getikt dichters en tekstschrijvers te tikken. Ze schrijven gedichtjes voor klanten of tikken korte verhalen. In het Sinterklaasmuseum kunnen bezoekers al hun eerste Sinterklaasgedichtje of verlanglijstje tikken.

In multifunctioneel centrum De Enk is ’s middags tussen 14.00 en 17.00 uur een speciaal repaircafé zijn voor alleen typemachines. Voor de eerste vijftien bezoekers van het repaircafé liggen er gratis typelinten klaar. Totaal Getikt is mogelijk gemaakt door het BuurtCultuurFonds en Stichting Eureka, in nauwe samenwerking met Stadkamer, De Enk en de Jenapleinschool.