Afbeelding
Pedro Sluiter

De Zevensprong wint tienduizend euro bij prijsvraag van de ANWB

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends)
STADSHAGEN – Dát hadden ze bij Christelijke Daltonschool de Zevenspong niet zien aankomen. ANWB-directeur Frits van Bruggen verraste ouders en kinderen vrijdagmorgen met een cheque van tienduizend euro voor de aanpak van de fietsenstalling. Daarvoor werd de champagne open getrokken.

“We hadden toevallig gezien dat de ANWB een prijsvraag had uitgeschreven voor verkeersveiligheid”, vertelt directeur Clarina Streuer. “Dat we die zouden winnen, hadden we nooit verwacht. Ons doel is het verplaatsen van onze fietsenstalling waarbij meteen de verkeersveiligheid wordt vergroot. Zo gaan we langzaam en snel verkeer uit elkaar halen.” Het is een fase uit een lang proces voor de school als verbindend groen knooppunt in Stadshagen. Streuer: “Toen ik hier twee jaar geleden kwam, was er al sprake van de aanpassing van het schoolplein. Ik zag echter dat er meer mogelijk was, onder meer in samenwerking met de Stadshove het Zonnehuis en het gebruik van het veld om de school dat gemeentegrond is.” Besloten werd tot de oprichting van een speciale werkgroep. “Rond die tijd kwam onze scholengroep Vivente ook, in samenwerking met Arcadis, met plannen voor vergroening van schoolpleinen”, vervolgt de directeur. “Die twee initiatieven zijn toen gekoppeld, waardoor we op een heel ander niveau terechtkwamen. We gingen onder meer brainstormen met de provincie Overijssel, gemeente Zwolle, Cibap, Saxion, Windesheim en Nijha. Onderdeel van onze ambitie was dat de faciliteiten voor meer partijen bruikbaar moesten worden.”

Tijdens speciale avonden werden onder meer buurtbewoners, ouders en de leerlingenraad naar hun mening gevraagd. De eerste plannen leidden tot subsidies van de provincie Overijssel en het Hervormd Weeshuis waarmee een buitenlokaal en waterloop werden gerealiseerd. Streuer: “De kinderen zien hoe het water van het dak over het gras naar de wetering wordt gevoerd. Er is zand, er zijn dammetjes; de kinderen vinden het geweldig. Ook leuk voor de buurt, want die stopt niet na half drie.”
De volgende stap is het plein. De plannen werden goed ontvangen bij de gemeente, waardoor aanwijzing tot groen verbindend knooppunt kwam. “Het is een soort groeimodel”, volgens de directeur. “Onderdeel daarvan is nu de fietsenstalling. Nu staan de fietsen rond om de school, waardoor kinderen de neiging krijgen er omheen over het schoolplein te fietsen. In ons plan komen er geen rekken. De stalling moet onderdeel van het landschap worden, waarbij je de fietsen niet ziet staan. Daarover gaan we met de afdeling verkeer en groen van de gemeente Zwolle en Arcadis in gesprek. Hopelijk krijgen we gauw groen licht, zodat de stalling in de loop van 2020 staat.”

Afbeelding