Afbeelding

Zwolse Cantorij brengt Christmas Carols in de Oosterkerk

Algemeen

DIEZERPOORT - In de Oosterkerk aan de Bagijnesingel 17 is op zondag 15 december om 19.00 uur een Festival of Lessons and Carols.

Het eerste Festival of Lessons and Carols werd ruim honderd jaar geleden gezongen in Cambridge. Nog steeds zingt het beroemde Choir of King’s College daar de carols op kerstavond in de kathedraal. Sinds 1928 verzorgt de BBC jaarlijks een uitzending van het Festival of Lessons and Carols vanuit Cambridge. Al snel na de eerste uitvoeringen werd het een traditie die zich vanuit Cambridge verspreidde over heel Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Europa.

Keuze

Ook in Nederland is het een feestelijk kerstgebruik geworden. Negen korte bijbellezingen uit Genesis, de profetische boeken en de evangeliën worden afgewisseld met carols, hymnes en koorwerken. De aanwezige kerkbezoekers worden enkele malen uitgenodigd een lied mee te zingen. De keuze van de liederen varieert per keer; meestal wordt gekozen voor liederen uit de Engelse kerkmuziek.

Modern

De Zwolse Cantorij onder leiding van Rudie Altelaar volgt deze traditie ook dit jaar weer. Op 15 december verzorgt de cantorij een Festival of Lessons and Carols in Zwolle. De keuze van de carols is divers: middeleeuws, 18e-eeuws en modern (The first Nowell, See amid the winter’s snow, O come all ye faithful en vele anderen). Marijn de Jong verzorgt de orgelbegeleiding. Liturg is dominee Iemke Epema. Iedereen is welkom.