Afbeelding
Eigen foto

ROVA neemt volledig elektrisch inzamelvoertuig in gebruik

· leestijd 1 minuut Algemeen

HESSENPOORT – ROVA heeft woensdag 4 maart haar eerste volledig elektrische zijlader in gebruik genomen. Het voertuig wordt gebruikt voor de inzameling in Zwolle.

Het voertuig is volgens ROVA uniek, omdat het de eerste volledig elektrische wagen voor de inzameling van afval en grondstoffen in Nederland is. Zowel de vrachtwagen zelf als de opbouw voor het legen van containers wordt elektrisch aangedreven. Eén van de eigenschappen van deze elektrische wagen is dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen en dat de inzameling geluidsarm kan worden uitgevoerd.

Schaarser
Voor ROVA is deze eerste elektrische zijlader een belangrijk voertuig. “ROVA vindt het belangrijk om vanaf de start van elektrisch inzamelen mee te doen”, zegt Marco van Lente, directeur financiën en middelen van ROVA. “Natuurlijke grondstoffen worden steeds schaarser; we mogen daarom niet in het huidige tempo doorgaan met het verspillen van deze grondstoffen. Het inzetten van duurzame voertuigen, zoals deze elektrische zijlader, is onderdeel van deze verduurzaming. Naast deze elektrische zijlader gebruiken we al andere elektrische voertuigen en elektrisch gereedschap bij de uitvoering. Een voorbeeld daarvan is een volledig elektrische veegwagen. Voor ROVA is het voorwaarde dat voertuigen met ’alternatieve’ brandstof niet onder mogen doen voor de conventionele brandstoffen.”

Bijladen
Het terrein van ROVA in Zwolle beschikt over een snel-laad-station, waarmee de zijlader binnen een half uur kan worden bijgeladen. Hierdoor kan de wagen een hele dag worden ingezet voor de inzameling. De bouw van de elektrische zijlader is onderdeel van een zogenaamd proeftuinproject. Naast ROVA maken de leverancier van de vrachtwagen en inzamelaars HVC, gemeente Rotterdam, Cure en onderzoeksinstituut TNO deel uit van dit project. TNO gebruikt de ervaring en kennis van deze koplopers om een plan te maken. Dit plan kunnen andere inzamelaars van afval gebruiken hun bedrijfsvoering te verduurzamen met het gebruik van elektrische voertuigen. Naast de vier koplopers draagt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bij aan de financiering.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30