Afbeelding
Albert Bartels

De Staat van Kunst presenteert ā€˜Gestaltenā€™ in de Statenzaal

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD - De Statenzaal in de Diezerstraat staat in de week van vrijdag 10 tot en met 17 april in het teken van het thema ā€˜Gestaltenā€™.

Tijdens deze week maakt de bezoeker kennis met de leer van de filosoof Levinas en krijgen Zwolse kunstenaars een podium in het hart van de stad. Het platform De Staat van Kunst laat tijdens deze week kunst, muziek en filosofie samenkomen in de Statenzaal waarbij er dieper op de filosofie van Levinas wordt ingegaan. Gedurende het evenement wordt er onder meer een expositie en een kunstveiling gehouden en zijn er verschillende muzikale optredens. Voor alle activiteiten is de toegang gratis.

Platform

De staat van Kunst is een platform waar kunstwerken uit het BKR depot (werken uit de periode van 1956 tot en met 1987) en hedendaagse werken van Zwolse kunstenaars worden geĆ«xposeerd in de Statenzaal. Binnen deze nieuwe samenkomst wordt per editie Ć©Ć©n thema uitgelicht door een verscheidenheid aan beeldende kunst, muziek, poĆ«zie maar ook debat en meer. Afgelopen januari werd er al een eerste editie gehouden onder de noemer ā€˜Ritmeā€™, waarbij er onder de loep werd gehouden hoe de Zwolse hedendaagse kunstenaar en haar werken zich verhouden tot het gedachtegoed van Piet Mondriaan.

Thema

Tijdens Gestalten is het centrale thema de leer van Levinas. Volgens Levinas is de medemens niet slechts een ander persoon, maar verschijnt die als een vreemde ander. Om het overstijgende anders-zijn van de ander te benadrukken, schrijft hij de Ander herhaaldelijk opzettelijk met een hoofdletter. "Het is niet jij die de wereld een plaats geeft, maar het is de Ander die jou aanspreekt, appelleert en jou een plaats geeft", aldus de Frans Joods filosoof Emmanuel Levinas.

Visualisatie van Solar Transferium Assendorp.
Prowind en Envitron werken samen aan lokale opwek, opslag en verbruik van zonne-energie Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Industrielicht wint aanbesteding voor verlichting van iconische gebouwen in Zwolle Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Horeca in binnenstad viert Bevrijdingsdag met groots muzikaal festijn Algemeen 22 uur geleden