Afbeelding
Alie de Vries

YVI: ‘Mijn EP is een mooie weergave van de reis die ik met mezelf heb gemaakt’

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Alie de Vries)

ZWOLLE - Zanger Diederick Brandsma, alias YVI, woont sinds drie jaar in Zwolle. In die tijd is er veel gebeurd. Hij nam een succesvol album op, kreeg een coaching traject van Eurosonic Hit the North maar viel na het verschijnen van het album min of meer in een zwart gat. Maar nu is hij terug met een EP. De release in Hedon moest in verband met het coronavirus worden uitgesteld naar 20 juni maar afgelopen vrijdag verscheen de eerste single, Not over you.

Waarom eerst een album en daarna een EP? Veel beginnende artiesten doen dat andersom. “Dat is zo gelopen”, steekt Brandsma van wal. “Ik had voor het album A Few Words Of Comfort heel veel liedjes, ik heb er lang aan gewerkt. Dus was het logisch een album te maken. Hiervoor deden we alles zelf. Nummers schrijven, opnemen, publiciteit, videoclip, artwork, echt alles. Ik ben een perfectionist en een twijfelaar. Dat kostte ook veel energie. Ondertussen moest ik afstuderen aan het conservatorium in Rotterdam en ging mijn relatie ook nog uit met als gevolg dat ik tegen de tijd dat het album er was helemaal op was. Ik heb lang nodig gehad om bij te komen maar mijn begeleider van het coaching traject spoorde mij wel aan om liedjes te blijven schrijven. En zo vond ik langzaam maar zeker weer mijn plek. Ik ben ontzettend blij met deze EP. Het is een mooie weergave van de reis die ik met mezelf heb gemaakt. Het laat zien waar ik nu sta.”

Elbow

Brandsma begon op twaalfjarige leeftijd als drummer maar stapte later over naar de gitaar. Sinds zijn zestiende schrijft en zingt hij liedjes. Voorbeelden voor hem zijn onder meer Damien Rice, Elbow, Radiohead en Glen Hensard. “Die melodieuze muziek die emoties aanspreekt, is mijn stijl. Ik heb daarin geen keuze, ik kan niet anders”, aldus Brandsma die daarmee ook meteen zijn keuze voor Engelstalig schrijven verklaart. Gelukkig maar, want zijn heldere, emotionele stem lijkt voor het genre geboren.

YVI

“Diederick Brandsma vond ik geen geschikte naam voor een Engelstalige singer-songwriter en na lang zoeken vond ik YVI geschikt”, vervolgt hij. “Apart genoeg had ik vroeger altijd een ketting om met een runen teken wat gelijk is aan de letters van YVI. Ik heb een band waar ik ook al langere tijd mee werk en die deels uit Zwollenaren bestaat. Met hen werk ik superfijn samen.” De EP gaat Control heten en de release zou op 14 april zijn in Hedon met als voorprogramma Scott en Young. De nieuwe releasedatum is 20 juni.

Single

De nieuwe single Not over you is te vinden op alle bekende platforms.

Afbeelding
Gunning renovatie Spooldersluis aan Van den Herik, BAM en SPIE Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Met een Kerstboom op de Grote Markt en lichtbeeldentour is Zwolle klaar voor de Kerst Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Ossenmarktsteeg in een nieuw licht met lichtkunstproject 'Tussendoortje' Algemeen gisteren