Afbeelding
Erik-Jan Berends

Huis-aan-huiskranten krijgen steun: ‘In deze tijd wil je juist informatief zijn’

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Enrico Kolk)

REGIO - De ene gemeente steunt huis-aan-huisbladen door het inkopen van extra pagina’s, de andere gemeente doet een donatie. Minister Slob stelde onlangs een steunfonds in, maar riep gemeenten ook op bij te dragen aan het voortbestaan van de huis-aan-huiskranten.

“Als je als gemeente niet begrijpt hoe belangrijk dat is voor je lokale gemeenschap, dan hoor je niet in een gemeentehuis thuis”, zegt Roy Keller stevig. Hij is voorzitter van NNP, een organisatie van lokale nieuwsmedia. “In de huidige omstandigheden ziet iedereen hoe belangrijk die huis-aan-huiskranten zijn. Het is leuk dat dit ook eindelijk eens wordt benoemd. Dat uitgerekend de woonplaats van de minister Slob dit aan zich voorbij laat gaan is hemelschreiend.” Dat is niet helemaal waar, laat een woordvoerder weten. “De oproep van minister Slob is bij de gemeente Zwolle bekend en daarom kijken we op dit moment goed hoe wij de huis-aan-huiskranten kunnen ondersteunen door het plaatsen van advertenties. Zo hebben we onlangs de advertentie ‘Samen’ in beide huis-aan-huiskranten geplaatst en in beide huis-aan-huiskranten drie pagina’s aan advertenties ingekocht.”

Discussie

De gemeente Zwartewaterland besloot de huis-aan-huisbladen eveneens te steunen door meer pagina’s in weekblad de Stadskoerier af te nemen dan normaalgesproken. “De gemeente Zwartewaterland heeft vanwege corona, maar ook vanwege andere ontwikkelingen zoals de energietransitie, de komende periode veel te communiceren”, verklaart een woordvoerder. Ook de gemeente Kampen doet dat. “De steun bestaat vooralsnog uit het afnemen van (gemiddeld) twee extra pagina’s per week, die we vooral invullen met informatie over de coronacrisis”, laat woordvoerder Henrica de Vries weten. “De reden dat we dit doen, is omdat een vitale lokale journalistiek van belang is voor een gezonde lokale democratie.” Keller onderstreept die woorden. “Wij zijn ongelooflijk belangrijk voor lokale democratie. Een oppositiepartij kan ook daar zijn verhaal kwijt als de gemeente een bepaalde kant opgaat. Dan komt er discussie over het beleid.”

Bezuinigingen

De Vries noemt daarnaast dat de huis-aan-huiskrant ‘een belangrijk en onmisbaar medium’ is voor de informatievoorziening. “Daarmee kunnen wij op relatief eenvoudige wijze een groot deel van de inwoners van gemeente Kampen bereiken.” In Zwolle is het structureel steunen van huis-aan-huisbladen geen optie, schrijft het college in antwoord op vragen van CDA-raadslid Arjan Spaans. “De gemeenteraad van Zwolle heeft bij eerdere bezuinigingen het budget voor de wekelijkse pagina’s in de huis-aan-huiskranten wegbezuinigd en digitale berichtgeving als beleid aangenomen. Dit betekent dat er geen financiële ruimte is om structureel advertentiepagina’s in te kopen voor de Peperbus, de Swollenaer en de wijkkranten.” Spaans gaat het vooral om de wijkkranten in Zwolle, laat hij weten. “Het college verwijst naar landelijke wet- en regelgeving en is op dit moment niet van plan actief contact te leggen. Dat is jammer. Hoe moeilijk is het om even contact te leggen?”

Budget

Om de kranten van langdurige financiële steun te voorzien, is een besluit van de gemeenteraad nodig, meldt het college. “Structurele financiële tegemoetkoming kan alleen wanneer het beleid voor digitale berichtgeving wordt herzien en er budget beschikbaar wordt gesteld.” Volgens Keller ontkomen gemeenten er niet aan om steun te geven aan de huis-aan-huisbladen. “Zoveel gemeenten waren ongelooflijk positief: natuurlijk gaan we steunen. Een aantal gemeenten reageert helemaal niet, daar begrijp ik echt niks van. Dat je niet zomaar geldpot openzet, snap ik. Maar dat je niet reageert, daar snap ik niks van. Het gaat nu om het behoud van de lokale media.” Steun is volgens hem nodig om die kranten te laten voortbestaan, omdat omzetten nu drastisch dalen. “Toen alle ellende uitbrak, zagen we de eerste week al dat de omzet flink achteruitging. Maar in de huidige tijd wil je juist informatief zijn.” Hij is blij met het landelijke steunfonds. “Zonder dat waren er absoluut al uitgeverijen omgevallen.”