Afbeelding
Eigen foto

Nieuwe single van band Morgendust is corona-proof geschreven op afstand

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Alie de Vries)

ZWOLLE - Onlangs kwam de nieuwe single uit van de Zwolse band Morgendust. Het nummer Alien is geschreven in coronatijd. Is dat moeilijk? Schrijven op afstand? De Swollenaer videobelt met de zanger van de band Marco de Haan.

Morgendust is een relatief nieuwe band van door de wol geverfde muzikanten. Ze schrijven hun eigen muziek maar laten zich wel inspireren door de bands waar ze mee zijn opgegroeid. “In september 2019 hebben we onze eerste EP-release gehad in een stampvol Hedon. De teksten zijn geschreven door mij en de muziek door onze toetsenist Iwan Blokzijl. We zaten beide in een band die stopte maar wij vonden dat jammer. We begonnen liedjes te schrijven, zochten er muzikanten bij om het uit te voeren en dat klikte. Zo is Morgendust ontstaan”, zegt Marco. De naam is een samentrekking van ‘morgen’ wat staat voor nieuw en fris en ‘dust’ (stof) wat oud is. “Zo zien we onszelf ook, als een nieuw geluid ontstaan uit veel ervaring.”

Corona-proof

“Natuurlijk was het ook voor ons nieuw om op afstand een nummer te schrijven maar Iwan is heel goed in techniek. Ik schrijf altijd de teksten, dat doe ik al van jongs af aan. Iwan doet de muziek. Onze computers waren verbonden en het klinkt echt alsof ik het bij hen heb ingezongen. Ik heb de tijd nog meegemaakt dat we met cassettebandjes prutsten dus dankzij de moderne techniek ging het vrij goed. Wat je alleen wel mist, is de energie die je van elkaar krijgt. Wij hebben naast onze muziek allemaal een baan. We noemen ons ‘uit de hand gelopen semi-professionals.’ Vroeger waren we wel fulltime muzikant (red: een deel van de band heeft nog getourd met Marillion). Ik heb het nu met deze corona wel te doen met mensen die van de muziek moeten leven, die hebben het zwaar”, zegt Marco.

Vrijheid

“Het nummer Alien gaat over de afwezigheid van vrijheid. We hebben ons ook laten inspireren door 75 jaar vrijheid maar het nummer is in de eerste plaats voor onze bassist Dario die 25 jaar geleden uit Bosnië is gevlucht waar hij onvrijheid aan den lijve heeft meegemaakt”, vervolgt Marco. De naam van de in 2019 verschenen EP van Morgendust is Storm will come. Een vooruitziende blik met de coronacrisis aanstaande. Morgendust zou op 14 juni gaan spelen bij Muziek aan het Plein in Assendorp maar dat gaat door de coronamaatregelen niet door.

Wel zijn de EP Storm will come en de nieuwe single Alien te beluisteren op alle daarvoor bekende platforms.