Afbeelding
Ton van Wijngaarden

Elfde editie Britten Concours gaat coronaproof door

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Het Britten Concours 2020 vindt vanwege de coronamaatregelen in aangepaste vorm plaats in de Groote Sociëteit in Zwolle. Op 13 en 14 juni doen dertig violisten tussen de tien en achttien jaar oud vanuit het hele land mee aan het vioolconcours.

Nieuw is het Britten Contrabasconcours, op 20 juni, waaraan vijf jonge getalenteerde contrabassisten deelnemen. Publiek kan de concoursen via een livestream volgen. De Britten Orkesten organiseren de concerten voor jonge strijkers jaarlijks in samenwerking met het ArtEZ Conservatorium. Aanvankelijk was het concours half maart gepland maar kon het geen doorgang vinden vanwege de lockdown. Nu het conservatorium zijn deuren nog gesloten moet houden, vond de concourscommissie in de Groote Sociëteit in Zwolle een geschikte nieuwe locatie waar de RIVM-voorschriften goed gehanteerd kunnen worden. Dit betekent dat er deze editie, behalve naaste familieleden en een docent, geen publiek aanwezig kan zijn en dat de individuele beoordeling door de vakjury telefonisch plaatsvindt.

Prijzen

De deelnemers zijn blij dat het concours tóch kan doorgaan. Ze spelen een verplicht werk en een stuk naar eigen keuze voor een deskundige jury. Aan het eind van iedere concours dag worden de winnaars bekend gemaakt. De eersteprijswinnaars krijgen een solo optreden met het Britten Jeugd Strijkorkest onder leiding van dirigent Loes Visser. Dit winnaarsconcert vindt (onder voorbehoud) plaats op 23 oktober 2020 in Theater De Spiegel. Verdere prijzen zijn onder andere masterclasses van topvioliste Liza Ferschtman en de Oostenrijkse contrabassist Dominik Wagner.

Passie

Loes Visser, voorzitter van de vakjury, vindt meedoen aan het concours net zo belangrijk als het te winnen: “Iedere editie staan wij weer versteld van de grote passie van jongeren voor het bespelen van hun instrument. Het Britten Concours is met name bedoeld om jonge strijkers te helpen bij hun ontwikkeling. Hen een horizon te bieden, hen de mogelijkheid te geven zich te presenteren voor publiek en daar ook plezier aan te beleven. We realiseren ons dat het voor veel deelnemers de afgelopen periode lastig was te studeren met hun docent en pianist. Online repeteren is heel wat anders dan wanneer je werkelijk samen bent. Natuurlijk houden we hiermee rekening tijdens het concours.”

Zie voor meer informatie www.hetbritten.nl.