Afbeelding
Marco Slot

Sasha Witteveen wint eerste Britten Contrabasconcours 2020

· leestijd 2 minuten Algemeen

ASSENDORP - Sasha Witteveen (17) uit Ouderkerk a/d Amstel heeft zaterdag in Stadkamer Centrum het allereerste Britten Contrabasconcours op haar naam geschreven. De Stichting Benjamin Britten Orkesten had het concours georganiseerd, in samenwerking met het ArtEZ Conservatorium.

Witteveen imponeerde met haar zeer muzikale en creatieve spel. Het concours kende een beperkt publiek vanwege de coronavoorschriften. Belangstellenden konden het concours via een livestream volgen. Loes Visser, voorzitter van de jury: “Sasha is een virtuoze bassiste. Ze heeft een natuurlijke klank die verschillende karakters laat horen. Haar presentatie is al professioneel en het samenspel met haar pianist was geweldig. Van Sasha zullen wij nog veel gaan horen.” Naast een masterclass van de beroemde Weense contrabassist Dominik Wagner, die dezelfde dag werd gegeven en ook via een livestream was te volgen, wint Sasha onder meer een solo optreden bij het concert van het Britten Jeugd Strijkorkest op 23 oktober in Theater de Spiegel in Zwolle.

Niveau

De jonge contrabassiste is zeer vereerd met de prijs en was net als Wagner heel blij verrast met het hoge niveau van alle kandidaten: “Dit concours is het eerste in Nederland voor contrabassisten, een primeur. Heel goed dat hiermee aandacht is voor de contrabas als solo-instrument. Te vaak wordt de contrabas gezien als onderdeel van een orkest of als jazz-instrument. Ik hoop dat het kinderen stimuleert dit instrument te gaan bespelen. Het is mooi om te zien dat steeds meer componisten stukken schrijven voor contrabas. In vergelijking tot het viool- en piano-repertoire zijn dit er namelijk relatief weinig.” Sasha gaat naar 6 VWO komend schooljaar en studeert daarnaast al twee jaar aan het Conservatorium in Amsterdam bij Olivier Thiery. Door veel samenspel met anderen, zich te verdiepen in de theoretische en historische context van het instrument - en zowel solo, als in een orkest en kamermuziek te spelen - hoopt zij een veelzijdig musicus te worden.

Verhaal

De tweede prijs ging naar Judith Capelle (18) uit Hengelo. De jury noemde Judith een echte performer met een groot inlevingsvermogen en een volle basklank. “Ze speelt heel goed samen met de pianist en maakt contact met het publiek. Het verplichte werk van Werkman speelde ze uit het hoofd en vrij. Judith vertelt een verhaal op het podium.” De derde prijs was voor Anneke Attema (18) uit Delft. Over haar zei de jury dat zij een prachtig gezongen toon heeft en een ontspannen uitstraling. “Ze speelt organisch met elegantie en flair. Anneke is heel muzikaal en heeft veel potentie.” Rosemarijn van de Lint (17) uit Harderwijk kreeg de aanmoedigingsprijs. Zij viel op omdat ze haar keuzewerk van Scarlatti muzikaal, met schwung, in passende barokstijl en met verschillende karakters in de diverse delen van de sonate speelde. In haar vertolking van Arne Werkman volgde ze heel goed de timing en de voorgeschreven dynamiek.

Alle vijf deelnemers waren meisjes. Loes Visser: “Het beeld dat de contrabas een manneninstrument zou zijn is hiermee voorgoed verleden tijd.”