Afbeelding
Pedro Sluiter

Omstreden woningbouw in de Vechtstraat wordt goedgekeurd

· leestijd 1 minuut Algemeen

DEN HAAG – Projectontwikkelaar Karssen kan opgelucht ademhalen. De Raad van State keurde woensdag de omgevingsvergunning voor de bouw van acht appartementen aan de Vechtstraat definitief goed.

Karssen was al, niet zonder risico, vooruitgelopen op dit oordeel en begonnen met de bouw. De appartementen zijn nu nagenoeg voltooid. De eigenaar van de naastgelegen snackbar Alberto maakte het de ontwikkelaar wel lastig. Hij ging bij de Raad in hoger beroep, omdat hij vreest dat de toekomstige bewoners last gaan krijgen van zijn frituurlucht. De lucht uit zijn afvoerpijp kan overlast veroorzaken op de balkons en een dakterras in het nieuwe appartementencomplex.

Onderzoek

Volgens een onderzoek in opdracht van de gemeente is er geen overlast te verwachten. De lucht uit de afvoerpijp zal eerst in een kolom omhoog gaan voordat die verdund weer neerdaalt in de ruime omgeving. Maar de eigenaar van de snackbar bestreed dit onderzoek met een tegenonderzoek. En dat zet vraagtekens bij het onderzoek van de gemeente.

Belang

De Raad van State ziet geen reden om aan het onderzoek van de gemeente te twijfelen. Het tegenonderzoek geeft daarvoor te weinig aanleiding. Verder oordeelt de Raad dat het belang van Karssen in dit geval zwaarder moet wegen dan het belang van de snackbar. Het geldende bestemmingsplan laat namelijk al een groot deel van het bouwproject toe. Alleen bij de bouwhoogte wordt daarvan iets afgeweken in de vergunning. Dit bouwrecht weegt voor de Raad zwaar. Zeker nu de snackbarhouder niet hard heeft gemaakt dat de toekomstige bewoners last gaan krijgen van frituurlucht.

Klachten

Volgens de advocaat van de snackbar zullen de gevolgen groot zijn als er toch klachten gaan komen van de nieuwe bewoners. Hij zal dan waarschijnlijk gedwongen worden om fors te investeren in een nieuwe afvoer die minder klachten geeft. “De kosten kunnen oplopen tot meer dan 25.000 euro”, stelde hij onlangs bij de Raad. Maar de gemeente oordeelt nuchter. Er wordt geen overlast verwacht. De afvoerpijp van de snackbar voldoet al niet aan de regels, maar dat is jarenlang door de vingers gezien omdat er geen klachten kwamen. Daarmee heeft de snackbarhouder geluk gehad, aldus een woordvoerster.