Afbeelding
BrugMedia

Natuur en Milieu Overijssel opent meldpunt voor lichthinder

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Wie zich stoort aan verlichting die de hele nacht onnodig aan blijft, kan dat voortaan melden op www.maghetlichtuit.nl van Natuur en Milieu Overijssel.

“Als je ’s nachts langs bedrijventerreinen en kantorencomplexen rijdt, zie je nogal wat licht branden”, volgens de organisatie. “Het is kantoorverlichting die is blijven branden, verlichte lege parkeerplaatsen of fel verlichte showrooms. In de meeste gevallen gaat het om overbodige verlichting die ’s nachts uit kan.”

Nederland is volgens Natuur en Milieu Overijssel een van de landen met de grootste lichtvervuiling van de wereld. “Heel West-Europa baadt ’s nachts in een zee van licht. Deze lichtvervuiling heeft negatieve effecten op mens en dier. Bioritmen raken verstoord met alle gevolgen van dien. Maar ook is het een enorme verspilling van energie.” Het ingestelde meldpunt ‘Mag het licht uit? maakt deel uit van de campagne Nacht van de Nacht. De Natuur en Milieufederaties bieden mensen zo de mogelijkheid om lichthinder te melden. 

Onnodig

De melding komt op de kaart te staan, vervolgens wordt contact opgenomen met het bedrijf of de gemeente met het verzoek het probleem op te lossen. “Met deze actie willen we bedrijven en organisaties er op wijzen dat zij onnodig verlichten. Door slim te verlichten voorkomen ze lichtvervuiling en besparen ze op eenvoudige wijze energie. Bijvoorbeeld door het plaatsen van bewegingsmelders of tijdschakelaars”, zegt Loet van der Heijden van Natuur en Milieu Overijssel.
 

Oplossing
De oplossing is volgens haar veelal simpel. “Verlicht alleen dat, wanneer het nodig is. Mensen uit Overijssel kunnen daarbij helpen. Wie plekken ziet waar ‘s nachts de verlichting onnodig aan staat, kan deze plek melden op www.maghetlichtuit.nl. De veroorzakers van deze lichthinder ontvangen het verzoek om deze ’s nachts uit te laten.”

Nacht
De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties. Daarmee vragen zij aandacht voor het belang van duisternis voor mens en dier. Jaarlijks worden er veel activiteiten in het donker gehouden. Vanwege Corona gaan de activiteiten dit jaar niet door. In plaats daarvan is er een live stream te volgen over sterren, nachtfotografie en de effecten van lichtvervuiling op mens en dier. Kijk op https://www.nachtvandenacht.nl/geen-categorie/nacht-van-de-nacht-gaat-helemaal-digitaal/ voor het programma.

Afbeelding
Kwazt! Samen werken aan bestaanszekerheid Algemeen 20 apr, 15:34
Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14