Afbeelding
Foto: Gemeente Zwolle

Gemeente Zwolle doet proef met fietspad van circulair beton op Hessenpoort

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Op Hessenpoort is een deel van het Hermelenpad aangelegd met grotendeels gerecycled beton. Het gaat om een proef van Heijmans Infra en de gemeente Zwolle.

De komende jaren wordt gekeken of het fietspad goed blijft functioneren om kennis te vergaren over de kwaliteit van de gebruikte materialen. Het proefvak is zo’n negentig meter en beslaat het laatste deel van het Hermelenpad, het nieuwe fietspad op Hessenpoort dat aansluit op de nieuw aangelegde Paderbornstraat. In dit proefvak, dat op 16 december is aangelegd, is het aandeel gerecycled beton verhoogd van de gebruikelijke 30 procent (ten opzichte van het aandeel grind) naar meer dan 60 procent (van het totale mengsel).

Milieuwinst

Dat betekent extra milieuwinst, volgens de gemeente. Na de uithardingsperiode kan het proefvak in gebruik worden genomen. Vervolgens wordt het enkele jaren nauwlettend gekeken of de kwaliteit van het betonnen fietspad goed blijft. Binnen het bouwteam Hessenpoort proberen de gemeente Zwolle en de aannemer in het ontwerp en de uitvoering gebruik te maken van duurzame oplossingen en innovaties. Voor dit fietspad is beton gebruikt dat bestaat uit 100 procent gerecycled grind, 50 procent gerecycled zand en 15 procent gerecycled cement.

Winst

De winst voor het milieu, zowel op gebied van CO2 als op MKI (milieukosten), komt daarmee volgens de gemeente en de aannemer, uit op ongeveer 35 procent ten opzichte van een betonmengsel bestaande uit 30 procent betongranulaat. “Een enorme stap in het circulair maken van de betonketen”, zegt Mark Christenhusz van Heijmans. Het bedrijf doet met deze proef ervaring op, zodat ze ook bij andere opdrachtgevers dit duurzame fietspad kunnen aanbieden.

De gemeente Zwolle eist nu al dat een deel van de beton-grondstoffen hergebruikt materiaal is. De komende jaren worden deze eisen verder aangescherpt.