Afbeelding
Eigen foto

Huiseigenaren in Berkum maken hun woning duurzaam

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Een eerste groep huiseigenaren is met Berkum Energie Neutraal (BEN) bezig hun huizen duurzaam te maken. Het gaat om negentig huishoudens in Berkum, Brinkhoek en Veldhoek. De Coöperatie BEN werkt daarvoor samen met vier gespecialiseerde partijen op het gebied van isolatie, glas en zonnepanelen.

Ook is een vereniging aangesloten waarin alle verduurzamende maatregelen samenkomen. De wijk Berkum is al enige tijd bezig met de overgang naar aardgasvrij. De Zwolse gemeenteraad heeft deze ontwikkeling op maandag 14 december bekrachtigd met het vaststellen van de Transitievisie Warmte. In dit kader organiseert de Coöperatie BEN (Berkum Energie Neutraal) dit verduurzamingstraject.

Volgens de gemeente Zwolle zijn de vier gespecialiseerde partijen betrokken na uitgebreid voorwerk. “Daarbij zijn diverse kandidaten en aanbiedingen vergeleken. De partijen gaan voor een langdurige samenwerking waarvan niet alleen de eerste negentig Berkummer woningen profiteren, maar uiteindelijk alle woningen die Berkum rijk is. Dit traject wordt samen met de gemeente opgepakt.”

Verduurzamen

Het Project Verduurzamen moet ruim negentig woningeigenaren helpen bij het stap voor stap en met goede informatie hun woning te verduurzamen. “Hiermee wordt energie bespaard en wordt het wooncomfort verhoogd”, aldus de gemeente. “Dit kan met maatregelen als het isoleren van het dak, de vloer of de spouw, het vervangen van glas en het plaatsen van zonnepanelen. Deelnemers hebben inmiddels energieadviseurs op bezoek gehad en een maatwerkadvies ontvangen, waaruit blijkt welke maatregelen voor hun woning het meest effectief zijn. Nu de vier partners zijn geselecteerd, kan ook echt worden begonnen met het doorvoeren van de verduurzamende maatregelen.”

Samenwerking

Ben Koopman, voorzitter BEN: “De reden dat we voor deze samenwerkingsvorm kiezen, is dat dit voor Berkummers financieel voordeliger is. We kunnen groot inkopen, wat de prijs per huishouden omlaag brengt. Bovendien kunnen bewoners kiezen tussen het nemen van specifieke maatregelen en het totaalpakket dat de vereniging kan bieden. Het staat men overigens ook vrij om het heft in eigen hand te nemen en zelf op zoek te gaan naar uitvoerende partijen.”

Webinar

Op maandag 14 december was er een online bijeenkomst waarbij de vier partijen zich voorstelden aan de negentig betrokken woningeigenaren en overige geïnteresseerden. De uitzending, in de vorm van een rondetafelgesprek, werd opgenomen bij VV Berkum en voorgezeten door vertegenwoordigers van BEN. De vier gespecialiseerde partijen kregen in de uitzending de gelegenheid zichzelf te introduceren bij het publiek en de meest prangende vragen te beantwoorden. “Dit bleek een mooie, coronaproof manier te zijn om met elkaar in contact te zijn. De volgende stap is nu het daadwerkelijk uitvoeren van de maatregelen”, besluiten de initiatiefnemers.