Afbeelding
Foto: Eigen foto

CDA Zwolle werpt vraag op of kunstwerk ‘De Boog’ moet worden vervangen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Kunstwerk ‘De Boog’ (in de volksmond bekend als ‘De Regenboog’) aan het Twistvlietpad in Stadshagen is in de nacht van 9 op 10 januari zwaar beschadigd. De Zwolse CDA-fractie vraagt de gemeente om zich te oriënteren op de (on)mogelijkheden van vervanging.

Het onderzoek voor het achterhalen van de oorzaak en de mogelijke dader(s) is in handen van de politie, aldus de CDA-fractie die de historie van het kunstwerk ophaalt. “Na de onthulling in 2005 botste in 2007 een auto tegen De Boog aan. De ontwerper, kunstenaar Thom Puckey, kreeg toen van de gemeente Zwolle opdracht om een nieuwe versie te maken. De nieuwe versie van het beeld is in 2009 geplaatst waarbij de kosten 100.000 euro waren. Inmiddels is het (alweer) beschadigde kunstwerk weggehaald.”

Ondernemend

Daarbij dient de vraag zich volgens de CDA-fractie aan of en hoe dit beschadigde kunstwerk vervangen dient te worden. Ze heeft hierover vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Fractielid Arjan Spaans: “We zien nu een gapend gat waar eerder nog een kunstwerk stond. Het CDA vindt dat beeldende kunst in de openbare ruimte een verrijking is van de leefomgeving. Kunst kan mensen inspireren en verbinden. Op dit moment gaat onze aandacht naar de gevolgen van de COVID-crisis uit maar we moeten ook ondernemend zijn. Als fractie willen we dat Zwolle vooruit blijft kijken, over de regenboog heen.”

Alternatief

Spaans vervolgt: “We zijn ons in de afgelopen COVID-periode bewuster geworden van het ondersteunen van de lokale ondernemer. Die steun geldt natuurlijk ook voor lokale kunstenaars.” Daarmee bedoelt het CDA dat er kansen liggen voor een alternatief kunstwerk, misschien zelfs gemaakt door lokale(re) kunstenaars. Het college is aan zet: de CDA-fractie vraagt hen om dit voorjaar met een toekomstplan te komen, inclusief een acceptabel kostenplaatje.

Oerboom

De Boog stelt een oerboom voor, die overgaat in de vorm van elektriciteitsdraden. Het kunstwerk moet daarmee een link leggen tussen de oude functie van Stadshagen én de nieuwe (woon)functie. Het beeld is gemaakt door een aluminiumgieterij in Italië en onderdeel van een vierdelige kunstserie, samen drie andere werken in Stadshagen.