Afbeelding
Eigen foto

Gemeente Zwolle voegt panden met cultuurhistorische waarde toe aan ‘parapluplan’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Er zijn twee aanvullingen gekomen op het in januari 2020 gepubliceerde voorontwerp-parapluplan voor bouw- en cultuurhistorie, meldt de gemeente Zwolle. Het eerste plan gaat over geheel Zwolle. Er is onder andere een aantal gebouwen toegevoegd. Het tweede plan heeft betrekking op het Buitengebied Herfte, Wijthmen.

Het doel van de aanvullingen is onder andere om de gebouwen die een zeer hoge cultuurhistorische waarde vertegenwoordigen te behouden voor de toekomst. Daarnaast voldoet Zwolle met het opstellen van deze plannen aan de wettelijke plicht om cultuurhistorische waardevolle panden in bestemmingsplannen een plek te geven.

Waarde

Zwolle is een stad met veel gebouwen die een monumentale waarde hebben. Daarnaast zijn er veel panden die die status nog niet hebben, maar wel een cultuurhistorische waarde vertegenwoordigen. Door rekening te houden met de cultuurhistorische waarde van gebouwen, blijven deze bijzondere schatten ook voor toekomstige generaties bewaard. In het bestemmingsplan is onderscheid gemaakt tussen hoge en zeer hoge cultuurhistorisch waardevolle gebouwen. Dit betekent dat er bijvoorbeeld bij het verbouwen van een hoog waardevol gebouw rekening gehouden wordt met de cultuurhistorische waarden. Een wijziging moet bijvoorbeeld passen bij de architectuur van het gebouw. Bij cultuurhistorisch zeer hoge waardevolle panden kan de sloop worden voorkomen.

Herziening

Het parapluplan dat eerder dit jaar werd opgesteld, is op onderdelen aangevuld. Het aanvullende parapluplan cultuurhistorie is een gedeeltelijke herziening van een bestemmingsplan. De regels van het parapluplan zijn aanvullend op de regels van de geldende bestemmingsplannen. De overige regels van de geldende bestemmingsplannen blijven van kracht. Voor het Buitengebied Herfte en Wijthmen is een voorontwerp-bestemmingsplan opgesteld. Dit was nodig omdat het niet mogelijk is om gelijktijdig zowel de huidige beheersverordening als het parapluplan cultuurhistorie toe te passen. Dit is ondervangen door het opstellen van een bestemmingsplan Buitengebied Herfte Wijthmen, cultuurhistorie. In het bestemmingsplan worden de percelen volledig bestemd, waarbij de waarde met betrekking tot cultuurhistorie wordt toegevoegd

Inzage

Op www.ruimtelijkeplannen.nl is te zien op welke panden de regeling van toepassing is. Het voorontwerpbestemmingsplan Zwolle, parapluplan aanvulling cultuurhistorie en het voorontwerpbestemmingsplan Buitengebied, Herfte Wijthmen, cultuurhistorie worden over circa tien maanden (oktober 2021) ook officieel ter inzage gelegd. Vanaf dat moment kan iedereen een zienswijze indienen.