Afbeelding
Pedro Sluiter

Bewoners Berkum vrezen parkeerdruk na bouw appartementencomplex

· leestijd 1 minuut Algemeen

DEN HAAG – Wijkbewoners en winkeliers uit Berkum hebben de Raad van State gevraagd om het nieuwe bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor een appartementencomplex af te schieten. Ze vinden dat het complex een groot parkeerprobleem veroorzaakt. Daarnaast vinden enkele omwonenden dat hun privacy wordt aangetast, omdat vanuit het complex zicht is op hun woning en hun tuin.

Het complex komt te staan op de plek van de huidige Emmauskerk aan de Campherbeeklaan. De kerk moet nog worden gesloopt. Het voorgenomen pand bestaat uit 27 appartementen voor senioren. Ze zijn vrijwel allemaal verkocht, aldus projectontwikkelaar Resido Vastgoed. De wijkbewoners en winkeliers bestrijden niet de bouw van woningen, maar vrezen wel de parkeerdruk die het appartementencomplex veroorzaakt. “Waarom kan het niet een onsje minder”, klaagde de advocaat van enkele omwonenden vrijdag bij de Raad van State. Maar een woordvoerder van de gemeente zei dat dat onsje minder al heeft plaatsgevonden door planwijzigingen in het voordeel van de bezwaarmakers.

Ramen

Zo is besloten om ramen in de gevel aan de kant van de omwonenden weg te laten en mogen balkons ook niet aan die kant worden gebouwd. De voorzitter van de Raad constateerde dat dit wel een mooi voornemen is, maar het is niet hard geregeld in het bestemmingsplan voor het complex. De bewoners zijn dus overgeleverd aan de goede wil van de ontwikkelaar. Mogelijk moet de gemeente het bestemmingsplan op dit onderdeel repareren.

Parkeeractie

Het belangrijkste bezwaar is volgens de winkeliers en de wijkbewoners de manier waarop de gemeente het tekort aan parkeerplaatsen bij het complex heeft aangepakt. Niet alle bewoners en bezoekers van het complex kunnen een parkeerplek vinden op het eigen terrein. Ze moeten op de openbare weg parkeren. Maar de bezwaarmakers toonden met een parkeeractie begin 2018 al aan dat dit een groot probleem is. Ze parkeerden vijftien auto’s langs de Campherbeeklaan en het verkeer liep meteen vast. “Het is daar te krap en het zorgt voor onveilige verkeerssituaties”, zegt de advocaat van enkele omwonenden. “Auto’s kunnen elkaar daar moeilijk passeren.”

Bezoekers

Desondanks spreekt de gemeente van een brede weg waarlangs makkelijk geparkeerd kan worden. Verder kunnen bezoekers en bewoners van het complex gebruikmaken van het parkeerterrein bij het winkelcentrum aan de Campherbeeklaan. “Dat is op minder dan vijftig meter afstand”, zegt de gemeentewoordvoerder. Daarmee past het binnen het parkeerbeleid dat de gemeente voert.

Metingen

De Raad van State zal toch gaan kijken naar de metingen van de parkeerdruk die de gemeente heeft uitgevoerd. Die metingen zouden uitwijzen dat de komst van het appartementencomplex geen parkeerproblemen oplevert. Maar de bezwaarmakers stellen dat die metingen niet zijn gedaan op het drukste moment van de week, de zaterdagochtend. Het parkeerterrein bij het winkelcentrum is dan al druk bezet. Als bewoners en bezoekers van het complex daar dan ook parkeren, is er voor winkelend publiek geen plek meer te vinden. De winkeliers verliezen dan mogelijk klanten die uitwijken naar een winkelcentrum waar wel een parkeerplek is te vinden.

Misverstand

Volgens de gemeentewoordvoerder is sprake van een misverstand bij de bezwaarmakers. Bij de metingen moet worden uitgegaan van de drukte die het appartementencomplex veroorzaakt en niet de drukte die er heerst bij het winkelcentrum. Op zaterdagochtend wordt volgens de gemeente geen parkeerdrukte veroorzaakt door het appartementencomplex.

De Raad oordeelt over zes weken.

default
Panorama Hanze: Een Historische Reis nadert zijn Grand Finale Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Voormalig Gymnasium Celeanum in Zwolle wordt plek van inclusiviteit Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Zwolse 1 mei-viering met een bijzonder roosje voor Jan Brinkman Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Nieuw 'museum' in Zwolle roept creatieven op om eerste street art collectie te vullen Algemeen 3 mei, 12:45
Afbeelding
Beleef het ware verhaal van Anne Frank op 20 mei in Schouwburg Odeon Algemeen 3 mei, 11:09
Visualisatie van Solar Transferium Assendorp.
Prowind en Envitron werken samen aan lokale opwek, opslag en verbruik van zonne-energie Algemeen 3 mei, 08:29