Afbeelding
Foto: Eigen foto

Elektrische deelscooter is nieuw in het straatbeeld van Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De eerste elektrische deelscooters zijn sinds maandag in het straatbeeld van Zwolle te zien. Daarmee is een nieuwe vorm van deelvervoer beschikbaar voor inwoners en bezoekers van Zwolle.

De gemeente Zwolle werkt momenteel aan nieuw beleid voor deelvervoer en aan een aanpassing van de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) om een en ander goed te regelen. “Deelscooters zijn - naast deelfietsen en deelauto’s - een aanvullende en schone vorm van deelmobiliteit. Het gaat bij deelmobiliteit niet om het bezit van een vervoermiddel, maar om het gebruik. Zwolle wil graag de ruimte geven aan deze nieuwe en schone vormen van vervoer”, aldus wethouder William Dogger.

App

Wie een deelscooter wil gebruiken kan die bestellen met een app. Elke gebruiker moet aan een aantal geldende eisen voldoen, zoals leeftijd en rijbewijs en zich eerst registreren bij de aanbieder. Via die app kan de gebruiker, na goedkeuring van de aanmelding, op elektronische wijze een scooter reserveren en gebruiken. Voor het gebruik betaalt die een tarief dat de gebruiker via die app afrekent. De transactie sluit die ook weer af via diezelfde app.

Verboden
De gemeente heeft een aantal ‘verboden gebieden’ aangewezen. In die gebieden mogen gebruikers de scooters niet parkeren. Denk daarbij aan winkelcentra, parken en het stationsgebied. Voor de gebruiker betekent dit dat de transactie ook niet af te sluiten is als een scooter in zo’n gebied staat. Het uitzetten van een scooter kan pas nadat de klant een foto heeft gemaakt van de geparkeerde scooter en deze via de app heeft verzonden.

Afspraken
Voor alle gebruikers van de scooters zijn de geldende verkeersregels van kracht. De gemeente controleert daarop. Maar ook de aanbieder kan controles uitvoeren. Vertoont een klant onwenselijk rij- of parkeergedrag, dan krijgt de gebruiker van de aanbieder eerst een waarschuwing. Bij een tweede klacht volgt een boete en bij een derde klacht wordt de gebruiker geblokkeerd via de app.

Snelheid

De Rijksdienst voor het Wegverkeer heeft alle voertuigen goedgekeurd. Ze zijn met een extra software beveiliging begrensd tot een snelheid van maximaal 25 kilometer per uur. De e-scooters zijn WA verzekerd met een eigen risico voor de gebruiker van 500 euro. Voor 0,05 euro per minuut kan het eigen risico worden afgekocht. De aanbieder heeft een aansprakelijkheidsverzekering voor haar eigen activiteiten.

Informatie
Voor vragen, opmerkingen en eventuele klachten van inwoners verwijst de gemeente naar de klantenservice van de aanbieder. Deze is 24 uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar via info@go-sharing.nl of telefonisch: (085) 902 29 01. Gebruikers van de scooters kunnen hun vragen stellen via support@go-sharing.nl of via de website www.go-sharing.nl.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30