Afbeelding
Foto: Gemeente Zwolle

Inwoners Wipstrik en Stadshagen kunnen online hun buurtplein ontwerpen

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE – Inwoners van Stadshagen en de Wipstrik kunnen sinds 10 mei hun buurtplein of een andere openbare ruimte naar eigen smaak inrichten. Dat gaat online met de nieuwe speluitbreiding van Garden Battle 2.0. 

Het tuinontwerpspel en serious game wil inwoners bewustmaken van de gevolgen van klimaatverandering en leert meteen hoe spelers zich hierop kunnen aanpassen. Gemeente Zwolle heeft het spel ontwikkeld voor het Europese CATCH-project. Met de speluitbreiding voor de openbare ruimte kunnen inwoners van Stadshagen en Wipstrik bijvoorbeeld de openbare ruimte bij hun winkelcentrum, supermarkt of straat naar eigen wens inrichten. Daarmee kunnen zij buren, familie, vrienden en de gemeente deelgenoot maken van hun ideeën. De beste ideeën volgens de jury en het publiek maken kans op een van acht tuinbonnen ter waarde van 25 euro per stuk.

SimCity

De Garden Battle 2.0 werkt een beetje als SimCity. Deelnemers kunnen er eenvoudig online tuinen en buitenruimtes mee ontwerpen in de digitale tweelingstad Zwolle. Het spel is geschikt voor laptop, desktop en tablet. Inwoners uit Stadshagen en Wipstrik kunnen zich aanmelden via www.climate-campus.nl/gardenbattle/ of de Garden Battle app downloaden voor tablets in de appstores van Google en Apple.

Facebookpagina

Sinds 10 mei kunnen inwoners in Stadshagen en Wipstrik behalve hun eigen tuin, ook een openbare ruimte selecteren in het spel. Degene die klaar is met het ontwerp, krijgt de vraag of die een schermafdruk wil maken. Vanuit het gameplatform kan men die uploaden naar de facebookpagina, www.facebook.com/GardenBattle038. Vervolgens kan iedereen het ontwerp daar bekijken, beoordelen en liken. Ook kunnen deelnemers hun buren, vrienden en kennissen uitnodigen om hun ontwerpen en die van anderen te bekijken en te liken. Daarvoor is tot 1 juni de tijd.

Klimaatbestendig

De Garden Battle 2.0 biedt steeds de mogelijkheid om te controleren in hoeverre de tuin bestand is tegen hoosbuien en hete en droge perioden. Op die manier kunnen inwoners steeds hun klimaatbestendigheidsscore verbeteren. Extra uitdaging daarbij is om de tuin of openbare ruimte aantrekkelijk te houden. De leefbaarheid van ieder ontwerp telt naast de klimaatbestendigheidsscore namelijk mee om in de prijzen te vallen. Voor de beoordeling van de ontwerpen voor openbare ruimtes telt ook het aantal likes mee.

Prijzen

Wie wil meedingen naar de hoofdprijs of een van de andere prijzen kan vanuit het spel een schermafdruk maken van het tuinontwerp en deze voor 1 juni mailen naar gardenbattle038@gmail.com mailen. Alle ontwerpen voor privé tuinen en openbare ruimtes worden in juni beoordeeld door de jury onder leiding van klimaatwethouder Ed Anker. Daarna wordt bekendgemaakt wie in de prijzen zijn gevallen en wie de hoofdprijs krijgt: de tuin make-over ter waarde van 2.500 euro.

Tegelwippen

De speluitbreiding voor de openbare ruimte valt samen met het NK Tegelwippen. Daarbij worden inwoners uitgenodigd om tegels te verwijderen en de tuin weer groen te maken. Met de Garden Battle kunnen inwoners vooraf ontwerpen hoe ze dat willen doen. Ook scholen (leerlingen en leerkrachten) en bedrijven (werknemers) kunnen dat doen en met de Garden Battle uitproberen hoe ze de buitenruimte klimaatbestendig en aantrekkelijk maken voor bijen en vlinders.

Bewustmaken

Gamebedrijf Grendel Games, dat zich richt op serious games rond maatschappelijke onderwerpen, heeft de Garden Battle in opdracht van de gemeente Zwolle ontwikkeld. De game is mede gefinancierd vanuit CATCH, een Europees Interreg project, waarin zeven Europese steden klimaatadaptatie proeven doen. Met de Garden Battle wil Zwolle inwoners bewustmaken van klimaatverandering en hen laten ervaren hoe zij schade kunnen voorkomen door de juiste maatregelen te nemen.

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 23 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 28 mei, 10:48
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 28 mei, 08:27