Afbeelding
Foto: Gemeente Zwolle

Gemeente Zwolle zoekt ‘Garden Battle pioniers’ in Stadshagen en de Wipstrik

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Gemeente Zwolle zoekt inwoners uit Stadshagen en de Wipstrik als pioniers voor de Garden Battle, een serious game die sinds woensdag online staat op de website van Climate Campus. Gemeente Zwolle heeft de Garden Battle laten ontwikkelen met Europese subsidie om te onderzoeken of inwoners via het spel leren van het klimaat.

Inwoners die zich aanmelden voor de Garden Battle komen terecht in de digitale tweelingstad Zwolle, een online platform waarin alle straten en woningen in Zwolle als bouwblokken zijn te zien. Deelnemers kunnen in die digitale stad hun eigen straat en woning opzoeken en daar hun eigen tuin claimen. Wie zijn tuin heeft geclaimd, kan aan de slag. De missie is om de eigen tuin opnieuw te ontwerpen en nu zo klimaatbestendig mogelijk. Deelnemers nemen het daarbij op tegen buurtgenoten, maar ze kunnen ook scoren als wijk.

Proef

De Garden Battle begint als proef en daarom worden nu eerst honderd pioniers gezocht in de Wipstrik en Stadshagen. Hun uitdaging is om hun tuin zo klimaatbestendig mogelijk te maken. Huiseigenaren maar ook huurders kunnen meedoen. Alle ontwerpen moeten op zondag 28 maart klaar zijn. Onder de deelnemers met een tuinontwerp en die de vragenlijst hebben ingevuld, worden enkele prijzen verloot. De proef moet inzichten opleveren om de Garden Battle te verbeteren, waarna in april alle inwoners uit Stadshagen en de Wipstrik kunnen meedoen aan de Garden Battle.

Actueel

De Garden Battle raakt volgens de gemeente Zwolle een actueel thema in Zwolle dat ook bij verkiezingen een steeds grotere rol speelt. “Nieuwe weersextremen, zoals langdurige hitte en droogte afgewisseld door stortbuien met veel wateroverlast doen zich steeds vaker voor. Daarom is het belangrijk dat iedereen op eigen terrein veel meer klimaatmaatregelen gaat nemen. Ideaal is 75 procent van het eigen terrein (tuinen, daken) groen maken ten opzichte van maximaal 25 procent steen, asfalt en beton. Daarnaast is ruimte maken voor water belangrijk door meer waterberging op eigen terrein te maken.”

Scoren

Met de Garden Battle leren deelnemers spelenderwijs wat voor soort maatregelen ze allemaal kunnen nemen om hoog te scoren op klimaatbestendigheid. De verwachting is dat mensen daardoor makkelijker andere, meer klimaatbestendige maatregelen nemen bij de inrichting van hun tuin.

Risico

De Garden Battle is in opdracht van Zwolle ontwikkeld door Grendel Games, een gamebedrijf dat zich richt op serieuze spellen rond maatschappelijke onderwerpen. De game is mede gefinancierd vanuit CATCH, een Europees Interreg project, waaraan zeven Europese steden meedoen om klimaatbestendig te worden. Deze steden hebben met Zwolle gemeen dat ze laag liggen. Daardoor lopen ze sneller risico op wateroverlast en schade door stortbuien. Zwolle doet mee aan het Europese project om inwoners hiervan bewust te maken en hen te laten ervaren hoe zij schade kunnen voorkomen door de juiste maatregelen te nemen.

Afbeelding
Afscheid voorman Natuur en Milieu Overijssel: “Organisatie heeft positieve klank gekregen" Algemeen 31 mei, 16:43
Afbeelding
Vier dominicaanse broeders verhuizen uit klooster Algemeen 31 mei, 16:41
Afbeelding
Hoe deden de Zwolse amateurvoetbalclubs het dit seizoen? Sport 31 mei, 16:34